2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Programkavalkád a 130. évfordulóra

2015. április 12. vasárnap, 07:18
Címkék:

Egész éves programsorozatra készül a zalai megyeszékhely, hiszen idén ünnepeljük a rendezett tanácsú várossá válás 130. évfordulóját. Az események között lesznek olyanok, melyek kifejezetten a jubileumra fókuszálnak, több hagyományos program viszont épp az évforduló miatt kap új színezetet.

varoskep 3

Tematikus hétvégék, Egerszeg Fesztivál, vadpörkölt

A részletekről Balaicz Zoltán polgármester tartott sajtótájékoztatót a város Dísztermében, mert mint fogalmazott: innen indult minden. 1885. május 13-án itt fogadta el a képviselőtestület, hogy a korábbi nagyközségi státusz helyett rendezett tanácsú várossá váljon Egerszeg. Ekkor választották meg az első polgármestert is, Kovács Károly személyében.

Ami a programokat illeti, év végéig szinte minden hétre jut valami érdekesség: szórakoztató, nagyobb tömegeket megmozgató eseményekre, illetve tudományos, szakmai találkozókra egyaránt sor kerül. Jó néhány megszokott program csatlakozik az évfordulóhoz, így a Fiatalok Hete rendezvénysorozat, a XII. Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és a IV. Pálinka és Mangalica Majális is a 130. év jegyében kerül megrendezésre.

varoskep 1

A polgármester elmondta: a konkrétan a város napjához kapcsolódó rendezvénysorozat idén egy hónaposra bővül. Az Egerszegi Tavaszi Fesztivál május 12-én indul a kicsinyek városköszöntő hangversenyével, és a június 12-14 között teljesedik ki a hagyományos Egerszeg Fesztivállal. A két dátum között tematikus zenei hétvégék várják a közönséget. A fesztivált a sorozatos kedvezőtlen időjárás miatt helyezték át egy hónappal későbbre.

Május 13-án – vagyis a város napján – 13 órakor 130 év, 130 percben címmel egy múltidéző, belvárosi sétára kerül sor a Tourinform Iroda szervezésében. A résztvevők a séta alkalmával körbejárják a nevezetes belvárosi épületeket és helyszíneket, és érdekes történeteket is hallhatnak az egyes állomásokon.

Május 15-én kerül sor Díszteremben az ünnepi közgyűlésre, valamint a Pro Urbe díjak és a díszpolgári cím átadására. Szintén ezen a napon egy új szobor is felavatásra kerül a Dísz téren: Farkas Ferenc szobrászművész alkotása egy nemest, és egy régi Zala vármegye domborzatát megjelenítő térképet ábrázol.

Több hagyományos rendezvény is megújul az idén: a szeptemberi szüreti fesztivál I. Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivállá alakul. A szervezők szerint ugyanis a vadételek országos érdeklődésre is számot tarthatnak, a gasztronómia ezen ágával pedig még egyetlen hazai település sem foglalkozott. Advent idejére teljesen átalakul az Aranykapu és a karácsonyi vásár is. Idén a nagytemplomtól a Dísz térig több állomás is várja majd a vásárlókat, akik az egyes megállóhelyeken (Mindszenty tér, Kossuth tér, Kossuth utca, Dísz tér) nemcsak ajándékokat vehetnek, hanem leülhetnek egy bögre teára vagy forralt borra is.

varoskep 4

A 130. évforduló kapcsán több képes album és helytörténeti kiadvány is megjelenik. Elkészült Béres Katalin történész Zalaegerszeg kulturális élete a két világháború között című kismonográfiája, Molnár András történész pedig a június 10-én megrendezésre kerülő várostörténeti konferencia (Egerszegi évszázadok) anyagát készül kötetbe rendezni.

A város a jubileumi évre egy külön logót is készíttetett, melyen a nagytemplom tornyai jelennek meg szimbolikus, grafikus formában. A hivatalos rendezvényeken és az ünnepi kiadványokon mindig látható lesz majd a 130 évet jelképező ábra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK