2024.04.30., kedd - Katalin, KittiZalaegerszeg időjárása

Archivum

"Pattogatott" Kukorica Jancsi a japánoknak

2012. augusztus 08. szerda, 11:26
Címkék:

Hosszú és kalandos légiutazás után ért haza Japánból a zalaegerszegi Griff Bábszínház társulata kedd este. A PAT 2012 Tojamai Gyermek Előadóművészeti Világfesztivál vasárnap esti záró ünnepsége után busszal indultak a zalai bábosok Tojamából Tokióba. Hétórás éjszakai buszutazás után, hétfőn reggel érkeztek a Narita nemzetközi reptérre, ám a Lufthansa légitársaság közel 1000 utast befogadni képes óriásmadarának hajtóműve felszállás közben meghibásodott. A János vitézt bemutató társulat tizenhárom tagja a jelmezeket, bábokat, kellékeket rejtő huszonöt nagybőrönddel és a két hatalmas kellékládával egy napot még Tokióban töltött - tájékoztatta szerkesztőségünket az utazás és a fesztivál részleteiről Pinczés István igazgató.

griff-janosv

52 órás légikaland után hazatért a Griff Bábszínház


A társulat végül a tojamai indulástól számítva 52 órányi utazás után, kedden este 10 órakor érkezett haza Zalaegerszegre a japán fesztiváltrófeával és további nemzetközi (kínai, belga, német, finn) fesztiválmeghívásokkal.

Mint ismert, a zalaegerszegi Griff Bábszínház társulata Petőfi Sándor János vitéz című költeményének bábváltozatával vett részt Japánban a vasárnap befejeződött Tojamai Gyermek Előadóművészeti Világfesztiválon, a PAT 2012 (Performing Arts Toyama 2012) elnevezésű nemzetközi seregszemlén.

griff-trofea

Újabb trófeával büszkélkedhet a társulat

Az öt kontinens 19 országából érkező 19 vendégtársulat mellett a fesztivál programjában mintegy 40 japán produkció is szerepelt. A vasárnapi fesztiválzáró ünnepségen a Griff Bábszínház a júliusi nagyszebeni fesztivál után újabb nemzetközi trófeával gazdagodott.

A János vitéz előadása után a zalaegerszegi bábosok díszletében "szereplő" mintegy két mázsa morzsolt kukoricából a mindig leleményes japán szervezők pattogatott kukoricát készíttettek a helyszínen, így a fesztiválon részt vevő mintegy 2200 szereplő nemcsak szellemi, hanem testi táplálék formájában is "megemésztette" Kukorica Jancsi történetét.

griff-csoport

Bábelőadással és workshop-okkal is készült a csapat

A fesztivál alatt a zalai művészek emlékfát is ültettek Tojamában, illetve Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármesterének megbízásából Pinczés István igazgató tárgyalt Koizumi Hirosi igazgatóval, a Zalaegerszegen 2013 tavaszán ültetendő japán emlékfák ügyében is.

griff-faultetes

Pinczés István fát is ültetett Tojamában

A bábszínészek rövid nyári pihenőt tartanak, majd az augusztus 27-i évadnyitót követően a Benedek Elek gyűjtéséből ismert Sómese olvasópróbájával kezdik az új évadot. A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínházzal koprodukcióban bemutatandó előadás premierje szeptember 21-én lesz, Nagy Kopeczky Kálmán vendégrendezésében.

(A fotókat a Griff Bábszínház tagjai készítették a tojamai fesztiválon.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK