2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Régi fotók újrahasznosítva

2011. november 17. csütörtök, 10:20
Címkék:

A magyar fotóművészet egyik iskolateremtő alkotójának, Jokesz Antalnak (Yokes) a fotográfiáiból nyílt tárlat a Keresztury ÁMK Gönczi galériájában. A devecseri születésű művész gyermekkorát főleg Kolontáron töltötte, majd Veszprémbe települt.

 

Jokesz Antal tárlata a Gönczi galériában

A lakóhelyek ne tévesszenek meg senkit; itt most nincs szó iszapkatasztrófáról. Sokkal inkább sajátos, egyéni felfogásban készült fotókról, főleg portrékról. Az eredetileg színesfémipari technikusként dolgozó művész 1969-től fényképez, majd a 80-as években a videotechnika felé fordult figyelme. Szerencsés Jánossal, Kerekes Gáborral és Vető Jánossal megalakította a Dokumentum csoportot, mely évente rendezett kiállítást Veszprémben.

jokesz 1

Régi fotó új színben

 

A fotóművészt kezdetektől a rögzítés véletlenszerűségei és az alkotó hibái izgatják, csakúgy mint a fény megjelenésének kérdése. Az utóbbi pár évben pedig saját életművét "hasznosítja újra". A Magyar Fotógráfiai Múzeumban őrzött, korábbi korszakaiból származó, fekete-fehér képeiből készít kézi vagy digitális színezéssel "reprodukciót". A Gönczi galériában ezekből, illetve Anna lányáról készült fotósorozatából (Anna-lájk) látható válogatás.

A tárlatot Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész nyitotta meg, felhívva a figyelmet arra, hogy a digitalizáció és az internetes közösségi oldalak korában megváltozott a fotó szerepe. A korábbi korok képhasználata más volt: generációk nőttek úgy fel, hogy a család tulajdonában csak egy-két fotó volt. Ma más a funkció és a képhez való viszony. A közösségi oldalak profilképei új identitást adnak: egyre inkább a hálózat elvárásainak megfelelő képeket akarunk feltölteni magunkról. Nem olyanokat, amilyenek vagyunk, hanem olyanokat, amilyennek akarjuk, hogy lássanak minket. Ennek apropóján készült az Anna-lájk sorozat is.

jokesz 2

Jokesz Antal (balról) tárlatát Gerhes Gábor nyitotta meg. (Háttérben az Anna-lájk sorozat.)

 

Yokes képei nemcsak az érzelmekre ható, direkt látványt kívánják elénk tárni, hanem egy továbbgondolt és magára a technikai megvalósításra fókuszáló látványt is. Ezt a nézőpontot vegyítette a dokumentarista stílussal az "újrahasznosított" képein.

A fotóművész tárlata november 30-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK