2024.05.02., csütörtök - ZsigmondZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ruszt tér a színház előtt

2014. május 29. csütörtök, 17:14
Címkék:

Hivatalosan is felavatásra került a Ruszt József tér. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház előtti tér átnevezését a színház 30. születésnapja alkalmából kezdeményezte Kocsis Gyula (EZE) városházi képviselő, még 2012-ban. A táblaavatásra és az átadóünnepségre – melyre az elmúlt héten került sor – a társulat tagjai, és az önkormányzat képviselői is összegyűltek. A közönséget először Vigh László országgyűlési képviselő köszöntötte.

ruszt 3


     Leleplezték a színházalapító névtábláját

Mint mondta: a Kossuth- és Pro Urbe díjjal is kitüntetett rendezőre, a színház alaptójára azért is fontos megemlékezni, mert élen járt abban, hogy hogyan lehet a különböző korosztályokat a színházba csábítani. Beavató színházi előadásaival pedig különösen nagy gondot fordított a fiatalok színházi nevelésére. Szerinte egy színházból az lesz, amit mi "csinálunk" belőle, és a tehetségen múlik, hogy lehet –e elég pénzt szerezni színvonalas produkciókra.

Balaicz Zoltán alpolgármester Ruszt munkásságára, és a színház létrejöttének körülményeire utalva elmondta: a 70-es években egy pezsgő szellemi élet bontakozott ki a városban, zenekarok, művészeti együttesek alakultak. Ebben a közegben fogalmazódott meg a gondolat a 80-as évek elején, hogy jöjjön létre egy állandó színi társulat is. A megyei tanács pedig jól döntött, amikor Ruszt Józsefet választotta vezetőnek.

ruszt 1

Besenczi Árpád, a színház jelenlegi igazgatója azt mesélte, először katonaként járt a Hevesi Sándor Színházban, és akkor még eszébe sem jutott, hogy egyszer ennek az intézménynek a vezetője lesz. A nagy elődre nemcsak a téravatással emlékeznek, hiszen 2012 őszén már létrejött egy Ruszt József állandó kiállítás a nézőtéri galériában, és felavatták a rendező mellszobrát is. Most, az utcanévtábla kihelyezésével válik teljessé a jubileumi évforduló, és alapító emlékének, szellemiségének megőrzése.

ruszt 2

A társulat részéről Farkas Ignác színművész idézte fel Ruszt alakját és munkásságát, annál is inkább, mert ő még dolgozott együtt a rendezővel. A 80-as évekre emlékezve elmondta: az akkori színészek problémái is nagyjából azok voltak, mint napjainkban. A frissen végzettek azon töprengtek, hogy hova tovább? Hová érdemes szerződni, hol válhatnak még jobb színésszé. Mert próbák, szenvedések, éjszakázások, ivászatok, összeveszések és kibékülések, sikerek és kudarcok kellenek ahhoz, hogy valakiből nagybetűs színész váljon; hogy jó színésszé legyen valaki. Hogy ez a folyamat hol, és kinek a kezei alatt történik, az nagyon nem mindegy. Aki Rusztot választotta, jól döntött! Ruszt József már életében is fogalom volt: ő volt a kegyetlen színház apostola, az örök újrakezdő, "A RUSZT" – fogalmazott a színművész.

A színházalapító névtábláját Vigh László, Balaicz Zoltán, Besenczi Árpád és Farkas Ignác leplezték le, mely ezentúl az épület bejárata melletti falon hirdeti a 2005-ben elhunyt rendező szellemiségét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK