2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Sikereket elérni csak összefogással lehet

2011. május 31. kedd, 17:05
Címkék:

A rendezett tanácsú várossá nyilvánítás 126. évfordulóját ünnepelte Zalaegerszeg május 13-án, a város napján. Az ünnepi közgyűlést megelőzően, már hagyományosan a Mária Magdolna Plébániatemplomban közös imán vettek részt az önkormányzati képviselők, majd a városvezetés megkoszorúzta Kovács Károly, Zalaegerszeg első polgármesterének szobrát.
 

 
Dr. Tóth József, dr. Gyimesi Endre, Gyutai Csaba és Péntek Imre.
 
XVII. Egerszeg fesztivál: város napi ünnepi közgyűlés, belvárosi kavalkád

Az ünnepségen részt vettek a testvérvárosi küldöttségek, és köszöntötték a Cseh Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, Helena Bambasovát, aki megköszönte, hogy az idén országa lehet a díszvendége az Egerszeg Fesztiválnak.

Gyutai Csaba polgármester ünnepi beszédében Kovács Károlyra emlékezett, mint fogalmazott, ő kezdeményezte 1884-ben a rendezett tanácsú várossá alakítást. 1885. május 13-án pedig az alakuló ülésen őt választották a város polgármesterének. Utalt arra, hogy őseink megmutatták, a siker érdekében össze tudnak fogni „a kedves város fejlődéséért”.

Példát mutatnak a hálás utódoknak, mely szerint a hit és az elkötelezettség mennyire fontos. Gyutai Csaba szólt a tavalyi októberi önkormányzati választások óta eltelt időről is, kiemelve a jelentősebb fejlesztéseket, a vállalkozói szenátus megalakulását, a nyugat-dunántúli gazdasági tengely létrehozását. 

 

zegfeszt-net.jpg

 

Köszöntötték az ünnepi közgyűlést, és a város lakosait is a testvérvárosokból érkező delegációk vezetői: Krosno polgármestere, Marosvásárhely alpolgármestere, a dobricsi delegáció vezetője, Herszon város alpolgármestere, a klagenfurti delegáció vezetője, a Marl–Zalaegerszeg Testvérvárosi Egyesület elnöke, és Varasd város osztályvezetője. Zalaegerszeg születésnapja alkalmából valamennyien azt kívánták, hogy a város terveit, elképzeléseit a gyarapodás érdekében tudja megvalósítani. Ehhez kívántak erőt és kitartást a munkában.

Ezt követően került sor a kitüntetések átadására. A legmagasabb helyi elismerést, a „Zalaegerszeg Város Díszpolgára” címet dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő kapta, aki 1994-től 2010 októberéig volt a zalai megyeszékhely polgármestere. 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben pedig a Fidesz vezette polgári szövetség jelöltjeként választották meg országgyűlési képviselőnek. Gyutai Csaba megköszönte dr. Gyimesi Endre áldozatos munkáját, melyet 16 éven keresztül tett a város érdekében.

„Én is sokat tanultam tőle, nagyra becsültem megfontoltságát, elkötelezettségét és legendás munkabírását – fogalmazott. A volt polgármester vastaps mellett vette át az elismerést, majd azt mondta, ez a nap életének egyik legszebb napja, mert azoktól kapta az elismerést, akik között dolgozott, és akik jól ismerték erényeit és hibáit is. Büszke arra, hogy a város eddigi díszpolgárai között foglalhat helyet.

Ketten kaptak Pro Urbe-díjat: Péntek Imre, József Attila-díjas költő, a Pannon Tükör főszerkesztője, aki nem csak művészeti íróként, de számos irodalmi program szervezőjeként is szerepet tölt be a város kulturális életében. Zalaegerszeg születésnapjára írt versét Gyutai Csaba olvasta fel.

Dr. Tóth József a másik Pro Urbe díjazott, aki húsz évig volt a zalaegerszegi pénzügyi és számviteli főiskola igazgatója. Irányítása alatt az intézet meghatározó részévé vált Zalaegerszeg felsőoktatásának. Folyamatosan bővülő képzési palettája mára a régió egészéből vonzza a hallgatókat. Mint elhangzott, sokat tett a főiskola önálló karrá válásának előkészítésében.

 

zeg-tanc-net.jpg

 

* * *
A XVII. Egerszeg Fesztivál a város napján, május 13-án nyílt meg hivatalosan a Felhőkarcolók művészeti csoport gólyalábas műsorával.

Az egyhetes rendezvény arról szól, hogy jó itt élni, jó zalaegerszeginek  lenni – fogalmazott Gyutai Csaba a megnyitón. A közönséget köszöntve elmondta: már megvan a következő évi fesztivál szlogenje is. „Mindenki Egerszegi! Mindenki Egerszegre!” A programok ugyanis nemcsak helyieknek szólnak. A szervezők szeretnék, ha a következő években minél többen érkeznének a megyén túlról, vagy akár az ország másik részéről is a fesztiválra.

A Kossuth utcán már az első délután érezhető volt a fesztiválhangulat. Jó borok, kemencés lángos, frissen sültek, különböző édességek és biotermékek várták az egerszegieket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK