2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Sikeres előadások, költségvetési kudarcok a Hevesiben

2013. április 04. csütörtök, 08:50
Címkék:

Az évad végéhez közeledve sikerekről és kudarcokról egyaránt beszámolt dr. Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház igazgatója legutóbbi sajtótájékoztatóján. Jó hír, hogy rendeződött a színház épületének tulajdonviszonya. A megyei önkormányzattól a városhoz került az épület azok után, hogy a közigazgatás átszervezését követően a zalaegerszegi önkormányzat vált az intézmény egyedüli fenntartójává.

szinhaz 1

Hetvenezres nézőszám, hatvanmilliós hiány

Szintén örömteli, hogy a Színésznők című produkcióval a társulat részt vesz a POSZT-on. Június 9-én a pécsi Zsolnay-negyedben kétszer is színpadra lépnek ezzel az előadással.

Az igazgató a sikerek mellett aggasztónak találta a színház anyagi helyzetét. Mint mondta: hiányzik az a 60 millió forint, melyet korábban a megyei önkormányzat biztosított az intézménynek. Míg más megyékben, a száz százalékban megyei fenntartású színházak egy az egyben átkerültek a városhoz, ahol pedig kellett, az állami költségvetésből pótolták az összeget. Zalaegerszegen ez másképp történt. Itt ugyanis már régóta 60-40 százalék volt a finanszírozási arány a városi önkormányzat "javára". Miután a megyei fenntartás megszűnt, a város nem tudta pótolni az ő részüket. Az előző évben két pályázat fedezte a hiányzó pénz egy részét, de most úgy tűnik, nem lesz ilyen lehetőség.

A színház már számos takarékossági lépést tett az előző években. Többek között 25 százalékos bércsökkentést hajtottak végre két évvel ezelőtt. Emiatt van olyan színész, aki mindössze 70 ezer forintos havi fizetésért játszik két főszerepet is.

Besenczi Árpád úgy látja, hogy ha nem sikerül rendezni a pénzügyeket, kénytelenek lesznek a jövő évi tervekből visszavenni. Ezt már csak azért sem szeretnék, mert a színház nagyon jó formában van. Több előadás is nézőcsúcsot ért el, a bérletesek száma pedig elérte a 10 ezret, összesen pedig 70 ezer látogatója van a teátrumnak.

Sztarenki Pál művészeti vezető hozzátette: a hiányzó milliók miatt megszűnik a színház tervezhetősége. Mikor pályázatot nyertek a vezetésre, azt vállalták, hogy az intézmény a megye kulturális életének zászlóshajója lesz. Ilyen feltételek mellett azonban ezt nehéz tartani.

A jövő évad terveivel kapcsolatban elhangzott: játsszák majd többek között Erich Kästner Emil és a detektívek című kalandjátékát, egy passiójátékot (Csíksomlyói passió) Csiszár Imre rendezésében. Elsőként mutatnák be továbbá, a zalai származású író, Szálinger Balázs drámáját, a Köztársaságot. Ezen kívül A muzsika hangja című musical, a Vőlegény című Szép Ernő komédia, a Svejk, valamint egy musicalpályázatot nyert kortárs darab, a Csoportterápia is műsorra kerülne. Ha, a költségvetés elbírja majd ezt a tervet.

Távozik a társulattól Gulyás Hermann Sándor, Kató Balázs és Tánczos Adrienne. Egy főiskoláról érkezett színésszel, Krajcsi Nikolettával viszont gazdagodik a Hevesi-színház csapata.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK