2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Színvonalas darabok, feszített ősz

2015. augusztus 25. kedd, 16:04
Címkék:

Izgalmas és sokak által várt évad elé néz a Hevesi Sándor Színház. Nem az olcsó szórakoztatás felé mozdulnak az idén, hanem inkább elgondolkodtató darabok kerülnek terítékre – fogalmazott dr. Besenczi Árpád, az évadnyitó társulati ülésen.

evadnyit 1

Évadnyitó a Hevesiben és a Griffben

Mint mondta: lehet, hogy az évadterv sokakat megrettent, de bíznak abban, hogy a zalaegerszegi közönség érteni és értékelni fogja az előadásokat. A direktor pontosságot, fegyelmet, összetartást és profizmust vár a társulattól az idei évadban. Az igazgató megköszönte a városlakóknak, hogy rekordszámú adomány gyűlt össze az Aquacityben nemrégiben megrendezett jótékonysági főzőakción. Mint ismert az összeg egy része a színházhoz, a másik része pedig a zalaegerszegi kórházhoz került. A Hevesi Sándor Színház komoly felújítások előtt áll; elsőként az előcsarnok lépcsője és burkolata újul majd meg.

A fejlesztésekhez azonban további forrásokat vár a színház. A társulati ülésen részt vevő Vigh László országgyűlési képviselő elmondta: mindent megtesz annak érdekében, hogy egy külön kormányzati döntéssel sikerüljön megszerezni azt az 1 milliárd forintot, ami a színház komplex felújításához szükséges.

Ami az idei évadot és a 2015/16-os terveket illeti, a Doctor Herz (ami az első nagyszínházi bemutató lesz) és a Kövek című előadások próbái már zajlanak. Szeptember második hétvégéjén a társulat a Thália Színházban lép fel a Közellenséggel, a Vidéki Színházak Fesztiválján. A találkozóról televíziós felvétel is készül.

Besenczi Árpád arról tájékoztatott, hogy pályázati forrásból további nyolc alkalommal tudják majd játszani a tantermi deszka sorozat egyik legnépszerűbb előadását, a Semmit. A teátrumban zajló ifjúsági nevelési program részeként októberben sor kerül egy tantermi deszka workshopra is.

evadnyit 2

A társulati ülésen elhangzott még: Foki Veronika, Vass János és Kanda Pál ettől az évadtól máshol folytatja a munkát, a társulat tagja lett viszont Baj László színművész, aki már korábban is dolgozott a zalaegerszegi színháznál. A hagyományos évadnyitó forgatagra - melyre szeretettel várják a színházbarát közönséget - szeptember végén kerül sor.

A társulati ülés végén törzsgárda jutalmakat adott át a direktor.

evadnyit 3

Szintén megnyitotta az évadot a Griff Bábszínház társulata is. A nemrégiben megválasztott új igazgató, Szűcs István leszögezte: tiszta lappal indulnak. Ezt jelzi a lépcsőház fehérre festette fala, valamint a műsorfüzet szintén fehér színe és minimalista dizájnja. Mint fogalmazott: a bábszínház életében a kezdetek óta sok bakugrás volt. Horváth Károlyon kívül nem sikerült más igazgatónak kitölteni az ötéves ciklust. Reméli ez most másképp lesz. Abban is bíznak, hogy ebben a ciklusban sikerül új helyre költöznie az intézménynek. A bábszínház a tervek szerint az egykori MMIK épületébe települhet át; legkorábban 2017-ben.

A bábszínház társulata két új színésszel (Tímár Zoltán, Kosznovszky Márton) bővült, ám a távozások miatt szükségük lesz vendégművészekre is. Bartal Kis Rita személyében pedig - Pinczés István korábbi igazgató szerződésének megszűnése után – új művészeti vezetője is lesz a társulatnak.

Szűcs István a társulati tagoknak elmondta: feszített ősz elé néznek, hiszen a komolyabb, több embert megmozgató előadások decemberig színpadra kerülnek. Az évad szeptember 25-én indul Lázár Ervin: A legkisebb boszorkány című meséjével, amit Somogyi Tamás rendez. Az idei évad repertoárjában klasszikus meséket, népmeséket és modern meséket is láthatnak majd a gyerekek; összesen hat bérletes előadást mutatnak be. Gimesi Dóra Istipisti és a kővirágok című meséje pedig kifejezetten a zalaegerszegi bábszínház számára készült.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK