2024.05.16., csütörtök - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szívvel-lélekkel dolgozott

2011. február 08. kedd, 20:35
Címkék:

A két éve elhunyt Borbás György művésztanárra emlékeztek az elmúlt héten a Zrínyi Miklós Gimnáziumban. Az iskola első emeleti galériája február elsejétől a pedagógus nevét viseli. Tiszteletére emlékkiállítás is nyílt grafikáiból; 25 alkotás díszíti a folyósó-galériát.
 

Galéria Borbás György emlékére

zeg64.jpgNémeth János Munkácsy-díjas keramikusművész a kiállítást megnyitva elmondta: csupa emlék itt minden, és sajnos már Borbás György is csak az. De nem akármilyen emlék, hiszen az egykori barát és kolléga olyan ember volt, aki szívvel-lélekkel és szeretettel élt, s ugyanígy űzte hivatását, a tanítást is. A tanárokra nagy felelősség hárul, hiszen az ő feladatuk az, hogy felfedjék a növendékek tehetségét, akik ezáltal találhatnak rá önmagukra.

Borbás György ehhez maximálisan értett, komoly gondot fordított a tehetséggondozásra. Folyamatosan vezetett képzőművészeti szakköröket a gimnáziumban. Ezenkívül úgy tanított, hogy a kulturális és nemzeti hagyományokra építette a jelenkor értékeit; egyfajta összhangot teremtve múlt, jelen és jövő között.

A művész és pedagógus kulturális sokszínűsége a tanításon kívül a közművelődés más területein is megmutatkozott. Rendszeres szerzője és szerkesztője volt irodalmi folyóiratoknak, alapítója volt az Egervári Művésztelepnek. Lelkesen kutatta több neves zalai közéleti szereplő és művész életét. Kötetbe foglalta a hajdani főgimnáziumi tanár és lapszerkesztő, Borbély György munkásságát, valamint a monarchia vallás- és közoktatásügyi miniszterének, Wlassics Gyulának az életművét.

Igazi szenvedélye azonban a Zala György-életmű gondozása volt. A millennium jeles szobrászművészének munkásságát haláláig kutatta. A szobrász születésének 150. évfordulója alkalmából 2008-ban jeles közéleti személyiségek részvételével emlékbizottság alakult, melynek titkára Borbás György volt. Áldozatos szervezőmunkájának hatására országszerte tartottak emlékünnepségeket. Munkássága nyomán három film született a szobrászművészről, kettő létrejöttében maga is részt vett.

 

zeg61.jpg

 

Ahogy Zala György írta magáról: „Én hittel dolgozom!” Ezt tette Borbás György is, s közben egész életében szerény és önzetlen ember maradt. Lírai érzékenységéről és művészi tehetségéről nemcsak írásai, hanem grafikái is tanúskodnak. A zalai táj szeretete folyamatosan jelen volt rajzain. A Zrínyi-gimnázium kiállítóterében tájképeit, illetve sajátos portrérajzait és önarcképeit is meg lehet tekinteni. A galériát felavatva nem véletlen mondta azt Németh János: Borbás György itt van velünk, és itt is marad!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK