2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szlovén-magyar értékmentés

2012. szeptember 05. szerda, 19:04
Címkék:

A Szlovénia - Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program hat éves projekt, mely számos örökségvédelmet célzó megmozdulást takar. Ezek sorába tartozik a napokban bemutatott két kiadvány megjelenítése. Egyikük gasztronómiai kalauzként szolgál, a másik a fehér foltnak számító szocialista rendszer népi építkezését tárja fel az érintett Zala és Vas megye, valamint Muravidéken. Az értékmentő kiadványok és a projekt bemutatását Rigó Csaba kormánymegbízott kezdte. Elmondta, a június végén zárult "Múltunk közös értékei" program 85 százalékban (96,5 millió forint) az Európai Unió által támogatott.

hajdina

Múltunk közös értékei


Az értékmentést a Muravidéki magyar önkormányzat, Vas Megyei Önkormányzat (vezető partner), Zala Megyei Intézményfenntartó Központ és a Zala Megyei Múzeumok Igazgatása együttműködésével valósították meg. (Többek között műhely és kutató munkák, képzések, adatbázisok létrehozásával). Cél volt a mikrotérségen belüli szorosabb kapcsolatok kialakítása, a kulturális egység megőrzése, az itteni termékek, turisztikai vonzerőként való megjelenítése.

Halász Gabriella az intézményfenntartó központ vezetője megjegyezte, a térségben a fenti kapcsolatápolásnak és ehhez kapcsolódó rendezvényeknek már hagyományai vannak, erre építették a szélesebb körű ismertséget adható kiadvány megjelenítést.

Ezután a kiadók, a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ és a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága munkatársai részletesen bemutatták a két kiadványt.

A gasztronómiai kalauzban 31 étel (borajánlóval) leírása található. Csengei Ágota, a művelődési ház igazgatója elmondta, inkább a szlovének őrzik gasztronómia területén a hagyományokat, hiszen náluk mindennapos például a hajdinakása vagy a kukorica darából készült ételek fogyasztása. Egyébként a számos kiemelkedő kulturális programot lebonyolító keszthelyi intézmény munkatársainak új területet jelentett a gasztronómia feltérképezése, ez eddig kevésbé volt hangsúlyos a kultúrkörön belül. De az új feladat, számos új kapcsolatot is hozott, melynek remélik sok hozadéka lesz.

szloven-magyar 1

A falusi életmód változásainak a lakásépítésen és lakáshasználatban való megnyilvánulásait taglalja a "Kódisállástól a kockaházig és tovább..." című kiadvány, melyet Marx Mária néprajzos muzeológus ismertetett. Elmondta, akár a szakembereknek is érdekességekkel szolgálhat a kiadvány, hiszen a szocializmus népi építkezése a kevésbé vizsgált területek közé tartozik, az ezzel kapcsolatos kutatómunkához nyújthat segítséget, ez jelenti a legnagyobb értékét.

A projektzáró sajtótájékoztatón ételkóstolóra is sor került.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK