2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tánc, mely a csillagokig vezet

2012. augusztus 17. péntek, 08:03
Címkék:

Augusztus a termékenység, a betakarítás, a női minőségek hónapja. A magyar egyházi év kiemelkedő időszaka, Szent István ünnepe mellett a legjelesebb Mária nap, Nagyboldogasszony (augusztus 15.) is ekkorra datálódik. (Az évkörben egyébként hét Boldogasszony ünnep található.) Szintén jelentős a Kisboldogasszony (szeptember 8.) napjáig tartotó úgynevezett "kétasszony köze", mely a gazdasági életben is fontos volt (búzacséplés, tyúkültetés, "orvosi füvek" gyűjtése) A régiségben minden jeles eseményhez, ünnephez tánc kapcsolódott. Ezen hagyományok élesztésére Zalaegerszeg környékén is van példa.

Szakrális mozdulatok Boldogasszony ünnepén

szakralais-tanc 1

Bakos Márta néhány éve szakrális körtáncba hívja a fogékony lelkeket, s a különböző népektől származó archaikus és meditatív mozdulatok ötvözésével időben és térben mélységeket feltáró belső utazást kínál.

- "Hazaérkezés" élményt adott, amikor néhány évvel ezelőtt egy rendezvényen részt vettem az első szakrális körtáncon. Régóta keresett a lelkem valamit és amikor ez a tánc elindult, elhatároztam, nem érdekel mibe kerül, nem érdekel honnan, de ezt szeretném megtanulni. Ennek már hét éve, a tanulás folyamatos, nagyon jó mesterem van erre Balázs Katalin személyében, aki Magyarországon a másodgenerációs tanárokhoz tartozik.

- Milyen múltja van ennek a táncnak?

- A 70 - es években indult Skóciában. Bernhard Wosien berlini balettmester, táncos - koreográfus kezdte összegyűjteni, tanulmányozni a körtánchagyományokat, és egy mestertől tanulta ezek rituális és szimbolikus vonatkozásait. Tőle származik a szakrális tánc elnevezés is. De a gyökerek az ősi időkig vezetnek, amikor a napfelkeltét, napnyugtát, az esőt, a gyerekszületést, a sikeres vadászatot vagy a másik világra távozást is tánccal köszöntötték. Magyarországra a 80 - as években hozta Walker Zsuzsa. Az országban, bár nem sok helyen, de nagyon különböző közösségek, akár katolikus felekezetek is lelkigyakorlat kiegészítésként táncolják. Ami közös, hogy általában olyan emberek fogékonyak erre az elmélyülésre, akik valamilyen segítő foglalkozást űznek - ismerteti Bakos Márta.

szakralais-tanc 2

Bakos Márta


- Mitől szakrális?

- A világ szinte minden népének archaikus táncaiból válogat. Az archaikus táncok pedig a gyökereig, vagy ha másképp nézzük a csillagokig vezetnek. Felfoghatatlan a mozdulatok milyen mélyre visznek saját belsőnkben és a kozmikus világban. Akkor is megvan ez a hatás, ha nem ismerjük a táncba rejtett szimbólumokat, de jó ha tudjuk mindezt. A táncok az évkör eseményeihez kapcsolódnak és ezekről a jeles napokról mindig ejtünk néhány szót bevezetésképpen. Én egyelőre kétféle táncot tanítok. Egy hagyományos szakrális körtáncot, illetve táncmeditációt. Az előbbi lendületesebb résszel indul, eleinte inkább a külvilágban tart és úgy fordít befelé. A meditatív táncok lassabbak, sokkal inkább csak a belső világról szólnak.

- Női kiváltság - e ez a tánc?

- Nem, még a nagyboldogasszonyi táncon is volt velünk egy férfi. De többségében nők szoktak részt venni. Ha férfi is van a körben, akkor a tánc másabb, nem jobb, nem rosszabb, más. Mivel jelen van a férfienergia is. Egyébként maga a tánc is leginkább így jellemezhető, hogy valamilyen más érzést hoz, mint ami a hétköznapok átélhető.

- Kiknek javasolt?

- Amikortól tud valaki táncolni, ameddig csak tud. Megdöbbentő tapasztalásaim voltak 3 -4 - 5 éves gyerekekkel. Annyira szépen mozogtak és átérezték a lényeget, hogy most komolyan gondolkodom, hogy gyerekeknek is tartsak táncot. De van példa arra, hogy idősek otthonában, vagy székhez kötött emberek táncoltak, vagy végezték legalább a kézmozdulatokat. Gyönyörű élmények ezek. De azt tapasztalom, hogy az élet második felében inkább nyitottak erre az emberek, amikor már kevésbé fontos a társadalmi elvárásoknak megfelelés. Egyébként maguk a tánclépések nem bonyolultak, rövid bemutatás után már mindenki tudja táncolni. Azoknak valók, akik ezt szeretnék, ez a lényeg. Sokan sajnos nem engedik meg maguknak, hogy átéljék az élményt, mégha adottságuk, ritmusérzékük, mozgáskultúrájuk lenne hozzá. Az önismeretről nagyon tud szólni ez a mozgás. Annak is aki tud táncolni és annak is, aki nem. Az itt és mostban tud tartani. Segít jelen lenni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK