2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Több mint 100 ezer könyv várja az olvasókat

2013. április 16. kedd, 07:14
Címkék:

A Könyvtárosok Világnapjához idén először kapcsolódott a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár József Attila Tagkönyvtára. Ez egyben az 50 éves fennállását ünneplő intézmény jubileumi programjainak nyitánya is. A világnap alkalmából rendhagyó bemutatókkal várták az olvasókat és a kollégákat. Az előbbieknek a fogyatékkal élők számára elérhető könyvtárhasználati segítő eszközöket, és hangoskönyvet mutattak be az akadálymentes intézményben. Terítékre került a gyerekrészleg honlapja és blogja is. Valamint a könyvtárosok számára szakmai programként e-könyv bemutatót tartott Nitsch Erzsébet tagintézmény-vezető és Szabó G. Tibor szakinformatikus, a Budapesti Gazdasági Főiskola Zalaegerszegi Karának munkatársa.

jak-vilagnap 1

Könyvtárosok Világnapja, és jubiláló József Attila-tagkönyvtár

Kiss Gábor, a könyvtár igazgatója elmondta, 1963. augusztus 20-án nyílt meg a városi könyvtár a Gárdonyi utcában, leválva a megyei intézményről, ahová most az önkormányzati döntés miatt ismét visszakerült. Hozzátette, az összevonással közelíti az intézmény azt a szintet, ami egy hasonló méretű városban, megyeszékhelyen elvárható. Több mint 100 ezer kötet várja az olvasókat, főként populáris témában, a tudományos és kutatási anyagok a megyei könyvtár jellemzői. Speciális a tagkönyvtár amiatt is, hogy sűrűn lakott lakóövezetben és iskolaövezetben helyezkedik el. Ezen kívül 80 község és egy város (Pacsa) közvetlen szolgáltatását látja el, nagyon aktív, több évtizedes kapcsolatot ápolva ezzel. Jellegzetes kulturális rendezvények helyszíne is az intézmény, melyek sorából kiemelkedik a gyerekrészleg kiállítás sorozata, illetve az "Örömkör" program. Szintén a könyvtári feladatok közé tartozik, tette hozzá az igazazgató, az internet használat tanítása. Az idősebb korosztály számára alapszinten, mely a távoli települések esetén életminőség javulást hoz (informálódás, könyvhosszabbítás, tartalmak küldése). A fiatal generáció esetében pedig a megfontolt és "okos" felhasználást kell tudatosítani.

S hogy a szakmabelieknek is van mit tanulni e körben azt bizonyítja az E-könyv bemutató, mely csak súrolta a lehetséges jövőt, de már így is megdöbbenést okozott. Az e-könyv fizikális jellemzői mellett szóba került a tartalmak letöltése, az eszköz egyéb kényelmi szolgáltatásai, a technikai jellemzők, s hogy országos ritkaságként a zalaegerszegi gazdasági főiskola könyvtárából már kölcsönözhetők is ezen elektronikus eszközök. Szintén zalai érdekességként hangzott el, hogy az első e-könyv kiadó vezetője, Csapó Ida, is megyeszékhelyi születésű.

jak-vilagnap 2

A jubileum kapcsán felhívással fordul az olvasókhoz a könyvtár vezetése. Így az ünnep alkalmával (szeptember 12) kiállítást és kiadvány kívánnak létrehozni, ehhez várják a korabeli dokumentumokat, fotókat, emléktárgyakat. Valamint fotópályázatot és könyv örökbefogadást hirdetnek az érdeklődőknek. Mindezekről részletes felvilágosítást a tagkönyvtár olvasó szolgálatánál lehet kérni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK