2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új integrált intézmény a fogyatékkal élőknek

2011. július 20. szerda, 10:23
Címkék:

A Református Egyház működteti a jövőben az eddigi Gyimesi Lajos Fogyatékkal Élők Nappali Intézményét, amely egy pályázat révén hamarosan bentlakásos ellátásra is alkalmas lesz.

 

Ehhez azonban költöznie kell: jelenlegi Kis utcai helyéről a volt Gasparich utcai óvoda épületébe. Az átalakítási munkák még tartanak, az egyház illetékesei pedig ma délután a helyszínen tájékozódtak.
Amit láttak: egy olyan integrált intézmény, ahol harminc fogyatékkal élő ember juthat majd nappali gondozáshoz, tíz átmeneti, másik harminc pedig bentlakásos ellátáshoz - méghozzá a korábbinál sokkal jobb körülmények között. Ezzel egy ötéves folyamat zárul le.
- Zalaegerszegen eddig is jó színvonalon folyt a fogyatékkal élők ellátása - mondta Gyutai Csaba polgármester. - A bentlakásos intézmény nyilván egy más kategória: úgy ítéltük meg, hogy ehhez egyfajta lelkiség kell, egyfajta olyan irányultság, hogy a lehető legjobb szolgáltatást, a legtöbb fejlesztést tudják biztosítani a bentlakóknak. Ezért közbeszerzési eljárásban olyan szolgáltatót választottunk, aki mindezeket biztosítani tudja, ezért döntöttünk a Magyarországi Református Egyház szeretetszolgálata mellett.

A református egyház országszerte 10 ezer szociálisan rászoruló, köztük két és félezer fogyatékos ellátásáról gondoskodik; a zalaegerszegi otthon működtetésének jogát közbeszerzési eljárás révén szerezték meg - és azért vállalták, mert úgy látják: a város nem az anyagi terhektől akart megszabadulni, hanem a szociális érzékenység vezette.

- A zalaegerszegi önkormányzatnál azt láttuk, hogy nem a terhet akarja ledobni a válláról - fogalmazott Czibere Károly, a Magyarországi Református Egyház szeretetszolgálatának irodavezetője. - Itt olyan szociális érzékenységgel, felelősséggel és olyan távlatos gondolkodással találkoztunk, amiből számunkra az együttműködés szándéka derült ki: hogy akkor együtt végezzük tovább ezt munkát.
A kibővített zalaegerszegi fogyatékos-otthon fenntartása várhatóan 200 millió forintba kerül évente, ennek 10 százalékát fizeti a város. A fenntartók számíthatnak a helyi református közösségre is.

Török Zoltán református lelkész arról beszélt: a zalaegerszegi közösség eddig is támogatta az egyház különböző intézményeit, ezután pedig - például az adománygyűjtésekben, a lelki segítségben - kiemelt helyet kap a fogyatékosok otthona.

A teljes beruházás egyébként 260 millió forintba kerül, ebből 48 millió forint származik pályázati forrásból. Az fogyatékosok új otthona várhatóan október elején kezdheti meg működését.
Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete
 
Sziva Beáta

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK