2024.05.02., csütörtök - ZsigmondZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új római és középkori kőtár

2014. június 02. hétfő, 18:28
Címkék:

"Amiről a kövek mesélnek..." címmel, a Musica Antiqua Együttes közreműködésével június elején avatták a Balatoni Múzeum új római és középkori kőtárát. A földszinten látogatható állandó kiállításon a hosszú évtizedek alatt a Balaton-felvidékről és a Kis-Balaton környékéről származó összegyűjtött leleteket válogatták össze. A római kori sírköveket, oltárköveket, oszlopfőket, urnákat, szarkofágokat, épületekhez tartozó kőfaragványokat - az I. századtól a IV. századig dokumentálva mutatják be.

kotar 1

"Amiről a kövek mesélnek...”

A középkori anyagok zöme épületelem; a kőfaragványok a román kortól egészen a barokk korig vezetnek végig a térség építészeti stílusain.

Köszöntőjében Manninger Jenő, országgyűlési képviselő kiemelte: a folyamatos megújulásra képes intézmény szakmai vezetésének valamint a sikeres pályázatoknak köszönhető, hogy a külsejében és belsejében is fejlődő múzeum tevékenységét több országos elismerés is kíséri. Pálinkás Róbert, Keszthely alpolgármestere a fenntartó képviseletében jelezte: a szakmai fejlődés irányait helyesen jelölték ki, az intézmény jó irányban halad, a kiállítással a múzeum "mérföldkőhöz" érkezve kínál érdekes látnivalót. Havasi Bálint, múzeumigazgató elmondta: háromdimenziós rekonstrukciók segítségével monitorokon jelenítik meg azon leleteket, amelyek nem fértek el a 90 négyzetméteres kőtárban. Minden bemutatott műtárgyhoz honlapot készítettek, a feliratokon elhelyezett kétdimenziós QR-pontkód segítségével, okos telefonokkal a látogatók további információkat kaphatnak a leletekről. Dr. Vígh Annamária, az EMMI Közgyűjteményi Főosztályának vezetője aláhúzta: a múzeumban a rendszer –és menedzser szemléletű vezetés magas szakmaisággal, felelős elkötelezettséggel párosul.

kotar 2

A kisváros álmos, unalmas, nehezen reagáló, kényelmesen vegetáló intézménye pályázati segítséggel életre kelt. A kiállítást is úgy állították össze, hogy az hasznosítható tudást közvetítsen. Fantasztikusan izgalmas a különleges tartalmú, meglepő történetű kövek megszólaltatása, mert az oltárkövek, sírkövek, épületelemek mesélnek. A kőtár simogatni való köveit Kerner Gábor műemlékvédelmi szakmérnök, építész mutatta be az érdeklődőknek. Mint mondta: a régi korokkal, mesterekkel akár spirituális kapcsolatba kerülhetnek mindazok, akik őszinte hittel közelednek a múltról mesélő darabokhoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK