2024.04.30., kedd - Katalin, KittiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Javulóban a vadászok közérzete

2012. szeptember 03. hétfő, 17:00
Címkék:

– Mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország régi hírnevéhez méltóan, a nagy magyar vadászhősök emléke előtt is tisztelegve, újra vadászati nagyhatalommá váljon – hangsúlyozta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke a zalai vadászati évadnyitón. A gímszarvasbika-vadászati szezon kezdetét beharangozó rendezvény a Sohollári völgyben várta a zalai vadászokat és a program iránt érdeklődőket szeptember elsején.

vad evadnyito

Zalai vadászati évadnyitó a Sohollári völgyben

Jakab István (középső fotó) ünnepi köszöntőjében kitért arra, hogy az új Alaptörvény Magyarország GMO-mentes mezőgazdaságának fenntartásáról rendelkezik. Ez biztosítékot jelent arra, hogy a magyar mezőgazdaság egészséges élelmiszert állít elő, ennél fogva egészséges táplálék jut a magyar vadnak is. A tény óriási jelentőségű a magyar vadászok, vadgazdálkodók számára is. Sok múlik felelősségteljes munkájukon, hogy a hazai vadállomány méltó minőségben kerüljön terítékre. Tevékenységüket az új vadászati törvénnyel kívánják elősegíteni, melynek előkészítése szakmai szervezetek bevonásával történik.

A köszöntőt követően a Hét vezér emlékhely kopjafáira koszorúkat helyeztek el, majd Varga Gellért, nyugdíjas erdőmérnök, az ünnepség narrátora emlékezett meg azokról az elhunyt neves vadászokról, vadgazdálkodókról, kiknek emlékét az Életfára felhelyezett réztábla őrzi.

Az ünnepség a Hubertus kápolnánál folytatódott, ahol Vajai László, a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztályának vezetője (legfelső kép) mondott köszöntőt.

– Szeptember elseje fontos dátum a vadászok életében, a vadgazdálkodásban tulajdonképpen ezt hívhatjuk betakarításnak, szüretnek vagy aratásnak – utalt a szarvasvadászat, mint legfőbb bevételi forrás fontosságára. Vajai László beszédében kiemelte, javul a szakma helyzete, így a vadászok közérzete, mely a már hatályba lépett, vadászbarát fegyvertörvénynek, a fegyvertechnikai vizsga újraszabályozásának, és a hamarosan életbelépő egészségi alkalmassági vizsgálat újraszabályozásának köszönhető.

 vad evadnyito2

Szólt arról, hogy a vadgazdálkodás ágazati bevétele 18,6 milliárd forint volt, míg kiadása 17,1 milliárd volt 2011-ben. Az eredményben jelentős szerepet játszott a vadhús-értékesítés új szabályozása. Az elmúlt évi vadászati szezon terítékadatairól elmondta, elejtettek 47 ezer gímszarvast, ebből Zalában 5200-t, 93 ezer őzet, ebből 4900-at, 130 ezer vaddisznót, melyből Zala megye 10200-al vette ki részét. Az apróvadakból elejtettek 99 ezer mezei nyulat és 375 ezer fácánt. Országosan 55 ezer magyar és 25 ezer külföldi vadász ejtette el ezt a terítéket 2011-ben.

Megjegyezte, hogy a nagyvadfajoknál jelentős állománycsökkentést kell végrehajtani, főleg a vaddisznóknál. Elszaporodásuk egész Európa-szerte gond, nem hazai sajátosság. A gímszarvas-állomány minőségének javítása érdekében pedig szigorúbb trófeabírálatra, a hibás kilövések szankcionálására van szükség.

– Természeti, környezeti adottságaink a világban elsők közé teszik hazánkat a vadgazdálkodás tekintetében, mellyel tudnunk kell élni – hangsúlyozta végül.

A Zala Megyei Vadászszövetség és a Vadászkamara által rendezett ünnepség Hubertus-misével folytatódott, majd az új vadászok ünnepélyes fogadalomtétele következett. A rendezvényt vadászkutya-bemutató, főzőverseny és kulturális műsor is színesítette.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK