2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Za­la­eger­szeg szerepe tovább nőhet

2012. július 19. csütörtök, 17:22
Címkék:

Za­la­eger­szeg gaz­da­sá­gi fej­lő­dé­se ér­de­ké­ben je­len­tős el­vá­rás a már hos­­szú évek óta ter­ve­zett nyu­gat-du­nán­tú­li észak–dé­li köz­le­ke­dé­si fo­lyo­só mi­előb­bi meg­épí­té­se, hi­szen a za­lai me­gye­szék­hely­ről je­len­leg Győr­be, Pécs­re és Sze­ged­re kö­rül­mé­nyes el­jut­ni – szö­gez­te le Vigh Lász­ló, a Fi­desz–KDNP or­szág­gyű­lé­si kép­vi­se­lő­je, a za­la­eger­sze­gi vá­lasz­tó­ke­rü­let el­nö­ke, aki­vel a vá­ros előbb­re ju­tá­sá­nak le­he­tő­sé­ge­i­ről be­szél­get­tünk.

zeg43

Vigh Lász­ló az észak-déli közlekedési folyosóról

– Za­la­eger­szeg jó hely­zet­ben van, hi­szen az or­szá­gos 11 szá­za­lék­kal szem­ben mind­ös­­sze 5,6 szá­za­lé­kos a mun­ka­nél­kü­li­sé­gi rá­ta – foly­tat­ta Vigh Lász­ló, aki a za­lai me­gye­szék­hely te­kin­te­té­ben a mun­ka­he­lyek bő­ví­té­sét is ki­emelt cél­nak tart­ja. –. Ez azt is mu­tat­ja, hogy a me­gye­szék­he­lyen a leg­ke­ve­sebb az ál­lás­ke­re­ső a me­gyé­ben. Mi­u­tán a vá­ro­sok­ban ta­lál­ha­tó a mun­ka­he­lyek több­sé­ge, ez a tény nem meg­le­pő, ugyan­ak­kor Za­la­eger­sze­gen is szük­ség van elő­re­lé­pés­re ezen a te­rü­le­ten a gaz­da­ság­fej­lesz­tés ér­de­ké­ben. Mind­emel­lett egy­re na­gyobb fi­gyel­met kell szen­tel­ni az inf­rast­ruk­tú­rá­ra is, ami von­zó­vá te­he­ti a vá­rost a be­fek­te­tők előtt. Ezért vé­lem azt, hogy a Bal­ti-ten­ger­től az Ad­ri­á­ig hú­zó­dó észak– dé­li köz­le­ke­dé­si fo­lyo­só mi­előb­bi meg­épí­té­se párt­ál­lás­tól füg­get­le­nül, min­den or­szág­gyű­lé­si kép­vi­se­lő szá­má­ra ki­emelt fon­tos­sá­gú.

Vigh László– A mun­ka­hely­te­rem­tés ki­emelt cél­ja a kor­mány­nak. A na­pok­ban tíz­pon­tos mun­ka­hely­vé­del­mi ak­ció­ter­vet je­len­tett be Or­bán Vik­tor mi­nisz­ter­el­nök. Ön sze­rint mi­lyen ha­tás­sal le­het ez a fog­lal­koz­ta­tás­ra?

– Sok tá­ma­dás éri a kor­mányt, hogy nö­vek­szik a mun­ka­nél­kü­li­ség, és hogy hol van­nak az új mun­ka­he­lyek, amit ígért. En­nek okán sze­ret­ném fel­hív­ni a fi­gyel­met a kö­vet­ke­ző té­nyek­re. 2002 és 2010 kö­zött 70 ezer­rel csök­kent a mun­ka­vál­la­lók szá­ma, ez­zel szem­ben 2010 és 2012 kö­zött 80 ezer­rel nőtt! Nem sza­bad meg­fe­led­kez­nünk ar­ról sem, hogy a kor­mány­vál­tás óta min­den­hol nö­ve­ke­dett a mun­ka­nél­kü­li­ség; a gö­rö­gök­nél 22 szá­za­lé­kos, a spa­nyo­lok­nál pe­dig 25. Te­hát ilyen kö­zeg­ben ér­tünk el növekedést!.

A kér­dé­sé­re vá­la­szol­va, úgy vé­lem, a mun­ka­hely­vé­del­mi ak­ció­terv – mely­ben a kor­mány a kis­adó­zók adó- és ad­mi­niszt­rá­ciós ter­he­i­nek csök­ken­té­sét ha­tá­roz­ta el 2013-tól – jó ha­tás­sal lesz a fog­lal­koz­ta­tás­ra. En­nek egyik ele­me az egy­sze­rű­sí­tett adó­zás, amely a fő­ál­lá­sú kis­adó­zók ese­té­ben ha­vi 50 ezer fo­rint, mel­lék­ál­lás­ban ha­vi 25 ezer fo­rint. Za­la­eger­sze­gen is na­gyon sok a kis- és kö­zép­vál­lal­ko­zás, me­lye­ket ked­ve­ző­en érint az ak­ció­terv.

– So­kan kér­de­zik a köz­fog­lal­ko­za­tás kap­csán, hogy van-e ér­tel­me en­nek a mun­ká­nak.

– Én a kér­dés fel­ve­té­sét tar­tom ér­tel­met­len­nek. Úgy vé­lem, a je­len­le­gi hely­zet­ben min­den mun­ka­le­he­tő­ség­nek örül­ni kell. Min­den mun­ká­nak van ér­tel­me, mert az em­be­rek pénzt kap­nak, hogy gye­re­ke­i­ket ta­nít­tat­ni tud­ják, és hogy ki tud­ják fi­zet­ni költ­sé­ge­i­ket. A te­le­pü­lé­sek­nek is jó, hi­szen ezek az em­be­rek ár­kot tisz­tí­ta­nak, fát vág­nak, zöld­sé­ge­ket, gyü­möl­csö­ket ter­mel­nek az ön­kor­mány­za­ti kony­hák szá­má­ra.

– A köz­fog­lal­koz­ta­tot­tak­nak jut­ta­tott 47 ezer fo­rint­ból azon­ban nem kön­­nyű meg­él­ni.

– El kell is­mer­nünk, hogy ez az ös­­szeg ke­vés. Egyéb­iránt óri­á­si vi­tát vál­tott ki a kor­má­nyon be­lül, hogy hány em­bert von­ja­nak be a köz­mun­ka­prog­ram­ba. Elő­ször csak 120 ezer fő­ről volt szó, na­gyobb bé­re­zés­sel, a kor­mány azon­ban több em­be­ren kí­vánt se­gí­te­ni. Így lett a ke­ret­lét­szám 200 ezer fő. Ter­mé­sze­te­sen, ha az or­szág költ­ség­ve­té­si hely­ze­te úgy ala­kul, jö­vő­re több pénzt tu­dunk ad­ni a köz­mun­ká­sok­nak.

– Em­lí­tet­te, hogy Za­la­eger­sze­gen is nö­vel­ni kell a fog­lal­koz­ta­tást. Mi­lyen le­he­tő­sé­get lát er­re?

– Olyan cé­ge­ket sze­ret­nénk le­te­le­pí­te­ni a me­gye­szék­hely­re, me­lyek több száz em­bert fog­lal­koz­tat­nak majd. En­nek ér­de­ké­ben fel­ke­re­sem Láz­ár Já­nost, a Mi­nisz­ter­el­nök­ség ve­ze­tő ál­lam­tit­kárt, aki­nek egyik fel­ada­ta, hogy se­gít­se a vá­lasz­tó­ke­rü­le­ti el­nö­kök mun­ká­ját.

zeg42

Fon­tos­nak tar­tom meg­je­gyez­ni, hogy a vá­ros jól pros­pe­rált az el­múlt 22 év­ben óri­á­si in­téz­mény­rend­sze­re fenn­tar­tá­sa kap­csán is. Sta­bil a költ­ség­ve­té­se, amit bi­zo­nyít az is, hogy mű­kö­dé­si hi­tel fel­vé­te­le nél­kül tud dol­goz­ni. Most újabb ki­hí­vás előtt áll, mi­vel a me­gyei mú­ze­u­mok és könyv­tá­rak fenn­tar­tá­sát a te­le­pü­lé­si ön­kor­mány­zat­ok­hoz he­lyez­né át a kor­mány. Bí­zunk ab­ban, hogy az ál­lam a mű­köd­te­tés biz­to­sí­tá­sá­hoz meg­fe­le­lő apa­názst nyújt majd. Úgy vé­lem, Za­la­eger­sze­gen min­den le­he­tő­ség adott, hogy a vá­ros jól jöj­jön ki a köz­igaz­ga­tás át­ala­kí­tá­sá­ból. Ez azért is fon­tos, mert a me­gye­szék­hely gaz­da­sá­gi fej­lő­dé­se a me­gye, a töb­bi te­le­pü­lés fej­lő­dé­sé­re is ha­tás­sal van. Ez már most lát­szik, ha a kör­nye­ző fal­va­kat néz­zük – hang­sú­lyoz­ta vé­ge­ze­tül Vigh Lász­ló, aki vá­lasz­tó­ke­rü­le­ti el­nök­ként mind­ezért kí­ván dol­goz­ni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK