2024.05.10., péntek - Ármin, PálmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Anekdoták és nők

2013. október 21. hétfő, 16:14
Címkék:

Megyeszerte megemlékezésekkel tisztelegtek Deák Ferenc születésnapja előtt. Zalaegerszegen a törvényszék dísztermében rendeztek konferenciát a haza bölcse születésének 210. évfordulója alkalmából. A cím talán kicsit bulváros, ám a tartalom mindenképpen tudományos. Deák és a nők - vagyis a Deák környezetében élő nők sorsáról és szerepéről értekeztek történészek.

deak-nok 1

Magyar Károly és Mikó Zsuzsanna

Tudományos konferencia Deák emlékére

A zalai levéltár, a Jogász Egylet és az Ügyvédi kamara helyi szervezete, valamint a Zalaegerszegi Törvényszék szervezésében egész napos konferencia zajlott a fenti témában, melynek anyaga a tervek szerint könyv alakban is napvilágot lát.

A konferenciát köszöntő Dr. Magyar Károly, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke elmondta: a politikus alakja azért nem halványult az idő múltával, mert a reformkorban csodás érzések szabadultak fel, megszületett a magyar nemzet, az együvé tartozás. A szabadság eszméje pedig új erőt adott az építkezéshez. A konferencia célja divatos szóhasználattal nem más, minthogy e mozgalmas kor egyik legnagyobb "celebjének" nőkhöz való viszonyát, és magányosságát tárgyalja.

Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója - aki maga is zalai születésű - úgy látja, hogy ez a konferencia mutatja azt a változó életfelfogást is, ami a levéltárak és tudósok munkáját jellemzi. Nemcsak dokumentumokat gyűjtenek és őriznek, hanem azokat megpróbálják közérthető, érdekes, és izgalmas formában is a nyilvánosság elé tárni. A közgyűjtemények közti összefogást pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy a mostani tudományos ülésen nemcsak a zalai levéltár és múzeum munkatársai vettek részt, hanem az ország számos pontjáról érkeztek előadók.

deak-nok 2

Kiss Gábor a Deákhoz kötődő anekdotákról beszélt

Hertelendy Anna, Deák Klára, Inkey Szidónia és Vörösmarty Ilona - csupán néhány név, a Deák körül élő és tevékenykedő nők és nőrokonok közül. A konferencián a zalai előadók - Megyeri Anna muzeológus, Foki Ibolya főlevéltáros és Béres Katalin főmuzeológus - főleg a családi kapcsolatokat tárgyalták, Béres Katalin pedig Festetics Máriához fűződő viszonyát elemezte.

Na, de milyen is volt Deák és a nők viszonya, mondjuk az anekdoták tükrében. A témáról Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója tartott - ahogy mondta - félig tréfás, félig komoly előadást. Deák alig múlt 30 éves, mikor politikus lett. Különleges képességei voltak: nemcsak felkészült volt, és gyorsan tudott reagálni, hanem szellemes, megvesztegethetetlen, és puritán életű is volt. Ő maga is nagy anekdota-mester hírében állt, és róla is hallatlan mennyiségű anekdota született. Sőt, a publicisták gyártani is kezdték a szellemesebbnél szellemesebb Deák-történeteket, s bizony ezek egy jó része a nőkről szólt.

Miért nem házasodott meg soha? Korán testesedett, rossz táncpartner volt, és nem szeretett csevegni. Ez azonban még kevés indok. Valószínűleg egy korai csalódás miatt mondott le a házasságról. A történészek még kutatják, hogy vajon ki lehetett a szívtipró hölgy. Bár tisztelettudó és toleráns volt a nőkkel, és családtagjaival kifejezetten jó és közeli kapcsolatot ápolt, a házasságról gyakran pejoratívan szólt. "A becsületes ember megházasodik, az okos nem" - tett egyszer pontot egy agglegények és férjek között zajló vita végére. Úgy érezte, hogy mindent az észnek kell irányítania, "a hideg meggondolásnak", és nem a szívnek. Kiss Gábor szerint így viszont minden idejét a haza szolgálatának szentelhette.

deak-nok 3

A város is megünnepelte a Deák-évfordulót - Gyutai Csaba mondott beszédet

A konferenciát követő napon a Deák-téren folytatódott az ünnepi megemlékezés, ahol Gyutai Csaba polgármester mondott beszédet, felelevenítve a politikus alakját, munkásságát és szellemiségének máig ható erejét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK