2024.05.13., hétfő - Szervác, ImolaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tervek, szobrok, makettek

2012. május 14. hétfő, 06:49
Címkék:

A Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének diákjai mutatkoztak be az Egerszeg Fesztivál keretében a Hevesi Sándor Színházban. A teátrum nézőtéri galériájában építészhallgatók terveiből és munkáiból nyílt tárlat, a Vitrin Egyesület szervezésében.

epitesz-tarlat 1

A Sopronból érkező kiállítási anyagot Balaicz Zoltán alpolgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint fogalmazott: az önkormányzat és a NyME között nagyon jó a kapcsolat, így természetes volt, hogy a város befogadja az értékes anyagot.

A kiállításnak helyi vonatkozása is van Herkli Mátyás Barnabás személyében, aki a soproni egyetem ezen intézetének hallgatója, s egyúttal ő nyitotta meg a kiállítást is. A zalaegerszegi születésű diák elmondta: az Alkalmazott Művészeti Intézet a legfiatalabb művészeti képzőhely Közép-Európában. Mindössze tizennyolc éves múltra tekint vissza. Az iskolát annak idején az iparművészeti főiskolából kivált tanárok alapították. Az intézet bár kicsi, mégis jó építészek és formatervezők kerülnek ki évről évre a falai közül, akik a világ bármely pontján megállják a helyüket.

Építészet és formatervezés; ez a két kulcsszó, hiszen az iskolában nem kizárólag építészeket oktatnak. A dizájn és a képzőművészet - azon belül is a szobrászat - legalább olyan hangsúlyos szerepet kap. A mostani tárlaton is jól látható ez a hármas egység. Épülettervek, bútorok és izgalmas szoborkompozíciók egyaránt láthatók.

epitesz-tarlat 2

Volt, aki egy szombathelyi iskola bővítésével pályázott, más evangélikus templomot és közösségi házat tervezett, de obszervatórium és távcsőpark, erdei iskola, valamint egy minimalista fertőrákosi műteremház tervei és makettjei is láthatók a galériában. A dizájnerek közül akadt, aki hordóból készített fotelt, piros bőrhuzattal. A kiállított szobrok egy részének alapjául pedig régi kerékpárok és hajdan volt nyergek szolgáltak.

epitesz-tarlat 3

Az alkotások természetesen csak egy részletet, egy szűk keresztmetszetet mutatnak be a művészeti intézetben zajló munkából. A diákok szeretnék, ha a zalai megyeszékhely után az anyag Őriszentpéterre, majd Pécsre és Szegedre is eljutna.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK