Archivum
Sokból, amennyit akarsz – kevésből, amennyit lehet.
Paraszti táplálkozás a XIX–XX. században. Gyűjteményes néprajzi kiállítás.
Plánder Ferenc helytörténeti gyűjtemény (8960 Nova, Fő u. 1.)
Állandó kiállítás
- Nova, Plánder Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény: "Sokból, amennyit akarsz – kevésből, amennyit lehet”
(8948 Nova, Fő u. 1., tel.: 92-377 280)
"Sokból, amennyit akarsz – kevésből, amennyit lehet”
A kiállítás helye:
Plánder Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény, 8948 Nova, Fő u. 1.
- Nyitvatartás:
igény szerint, Csoportok előzetes bejelentkezése ajánlott.
- Elérhetőség, kulcs:
Szalai Istvánné, Nova, Béke u. 31. tel.: 92-377 280
- A kiállítás látogatása ingyenes
Paraszti táplákozás a 19-20. században állandó kiállítás
A paraszti életforma egyik legfőbb jellemzője egészen az 1960-as évekre lezajlott téeszesítésig az élelmiszerekben való önellátás. A termés mennyiségének és minőségének ingadozása szükségessé tette a felhalmozást, ezzel együtt a lehető legjobb konzerválási módok és tárolási feltételek megteremtését és kihasználását. Az előrelátó éves beosztás a biztonság és függetlenség érzésével, büszkeséggel járt, ami a "maga-ura” parasztok mentalitásának jellemző vonása.
Ez az életforma jellemezte a birtok nélküli zsellérek és a városi iparosok háztartását is, ők – mivel nem tudtak mindent maguk megtermelni – részes munkával keresték meg, ill. a piacokon szerezték be az egy esztendőre való élelmiszert, amit aztán a parasztgazdaságokhoz hasonlóan raktároztak és osztottak be.
Az élelmiszerek elraktározása a betakarítás sorrendjét követi.Az előállított legfontosabb élelemanyagok: a gabona, a zsír és a hús, a főzelékfélék és hazai fűszerek, a tejtermékek, valamint a bor és a pálinka.
Ezek mellett vásárlásból származott, de mennyiségében jóval kisebb jelentőséggel bírt a só és a külföldről származó fűszerek, a cukor, a rizs a kávé.
Az egykori Batthyány-birtok tiszttartói lakjának négy helyiségében 2005. július 10-én nyílott meg az a kiállítás, amely a 19-20. század parasztháztartásaiban előforduló legfontosabb ételféleségek alapanyagait, elkészítésük és fogyasztásuk tárgykészletét mutatja be enteriőrökben és vitrinekben. Archív fotók idézik kenyérsütés, a disznóölés, a raktározás, a borkészítés, stb. helyszíneit, mozzanatait, az ünnepi és hétköznapi étkezéseket. A tárgyak jórészt a faluban és környékén összegyűjtött és 1954-ben megnyílt Plánder Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény anyagából származnak, kiegészítve a zalai múzeumok idevágó eszközeivel.
A kiállítás a legfontosabb táplálék-alapanyagokat figyelembe véve öt egységből tevődik össze: a gabonafélék, az állattartás, a tej és tejtermékek, a zöldség- és gyümölcstermelés, valamint az italféleségek egységéből. Ezeken belül tárgyak és archív fotók segítségével kitér az alapanyagok megtermelésére, raktározására, a táplálékok elkészítésére, esetenként az ételek elfogyasztására és – ha vannak ilyenek – a témához kapcsolódó szokások bemutatására. A különböző egységekben a fényképek, rekonstrukciók és enteriőrök segítségével, bemutatjuk a táplálék megtermelésének, előállításának jellemző helyszíneit (szántó, gyümölcsös, konyha, kamra, kástu, stb.) is.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Takarékosság - Kiszámíthatóság éves távlatokbanMegállapodás a ZalaZONE és a Modenai Egyetem Ferrari Tanszéke közöttMegújul a Várkör utca egy szakaszaA 76-os főútra dőlt egy fa a csácsi arborétum közelébenBusz helyett biciklivel! Eltűnt, majd megkerült a kerékpárAszfaltozás miatt lezárják a Budai Nagy Antal utcai parkolót ZalaegerszegenLess Nándor-díjas földrajztehetségIvóvíz-és szennyvíz-rekonstrukció a Hoffhalter Rudolf utcábanBejelentette polgármester-jelöltjét a Tiéd a Város EgyesületFejlesztések a Platán sor és Arany János utca között -
rovatunk hírei
Uniós jogok és tudnivalók utazóknak!Felejthetetlen hétvégi program az egész családnak!Hová tűnt május 1. szellemisége?Élő internetes közvetítés az egerszegi Kamarák HázábólAz új Európai Bizottság (x)A pergamen nem kutyabőr2014.09.19. POP UPvideoGyenesdiás gyorsan gyarapodikTermészettudományos oktatás eszközrendszerének és módszertanának fejlesztése a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3.-11/2-2012-0023 top 10
Takarékosság - Kiszámíthatóság éves távlatokban