2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

2024-ig száz helyszínen lesz fejlesztés a Kovács Károly Városépítő program keretében

2021. február 11. csütörtök, 17:40
Közlemény
A zalaegerszegi közgyűlés eredetileg február 11-én tartotta volna a soron következő ülését, azonban a járványügyi veszélyhelyzet miatti különleges jogrend idején sem az önkormányzati bizottságok, sem pedig a közgyűlés nem ülésezhet. A testületek jogköreit a polgármester gyakorolja, akik a frakciókkal, bizottságokkal, ellenzéki pártok képviselőivel közösen hozza meg a döntést az egyes kérdésekben.

Virtuális Zeginfó

A legfrisebb intézkedésekről a Virtuális Zeginfón számolt be Balaicz Zoltán. Ebből emeltünk ki néhány fontosabb információt.

A parlament által 2020-ban elfogadott törvény kimondja az avar és a kerti hulladék égetésének tilalmát a levegő minőségének javítása érdekében, így az erre vonatkozó önkormányzati rendeleteket törölték, hiszen mostantól magasabb, országos jogszabály vonatkozik az égetés tilalmára. Emellett már korábban határoztak arról, hogy a családok nyugodt pihenését és kikapcsolódását elősegítendő ezentúl vasárnaponként, újév napján, nagypénteken, húsvéthétfőn, pünkösdhétfőn, mindenszentek napján és karácsonykor is tilos lesz jelentős zajjal járó munkák (pl. fűnyírás, fúrás, stb.) végzése.

Elfogadták a Környezetvédelmi Alap 2020-as felhasználásáról szóló tájékoztatót, valamint döntöttek a 2021-es tervről, melyben kiemelten kezelik a környezeti nevelést, a hulladékgazdálkodást, a zaj- és rezgésvédelmet, a vízvédelmet, valamint a helyi jelentőségű védett természeti értékek megóvását.

A képviselőtestüle a településfejlesztési döntések kapcsán kiemelten foglalkozik a Kovács Károly Városépítő Programmal, melynek keretében 2024-ig a városban közel 100 helyszínen újulnak meg, vagy épülnek utak, járdás, parkolók 15 milliárd forintos állami támogatással. Ezek közül most az első csomagban szereplő helyszínekről esik szó:
- A Zala Megyei Szent Rafael Kórház melletti Baross ligetben lévő 52 férőhelyes parkoló mellett további 48 parkolóhely épül, 100 férőhelyesre bővítve azt.
- A Vizslaparki út és a Platán sor kereszteződésében 19 új parkolóhely épül.
- A Várkör utcában, a börtön háta mögötti parkoló melletti, még meglévő házak tulajdonba vétele után, azok helyén szintén jelentős számú új parkolóhely épül.
- A Jákum utca északi részén szintén új parkoló épül. (Egyébként a térségben, egy másik beruházás, a Modern Városok Program keretében, a stadion és a Batthyány utca között, a volt Galamb utca helyén épül egy 100 férőhelyes parkoló is.)
- A Flórián utca déli végében szintén új parkoló épül.
- A Baross Gábor utcában 50 férőhelyes parkoló megépítésére nyílik lehetőség.
- Megvalósul a Kikelet utca kikötése a Hosszú-Jánka utcára.
- Az Azáleás utca szabályozásával megnyílt a lehetőség újabb magánberuházásokra.
- A Kossuth Lajos utca 43. számú ingatlan szabályozásával megnyílt a lehetőség a rendőrség melletti, eddig üresen álló terület beépítésére.
- Az Izzó utca szabályozásával lehetőség nyílik gazdaságfejlesztési bővítés megvalósítására.
- A Csillagvölgyi utca szabályozásával folytatódhat a társasház építési folyamat.
- A Rozmaring utca szabályozásával újabb otthonteremtési projektek valósulhatnak meg.
- A Barka utca szabályozása lehetővé teszi az iparcsarnok bővítését.

Közel 20 évvel ezelőtt, 2002-ben nyílt meg Zalaegerszegen az AquaCity. A vízi vidámpark akkoriban modern, egyedülálló és népszerű létesítmény volt, az elmúlt két évtizedben azonban számos hasonló fürdő nyílt meg, látogatottsága csökkent és az állaga is romlott. Sajnos 2002 után már nem sikerült további nagy fejlesztéseket megvalósítani (kapcsolódó, egybenyitott fedett termálfürdő és hotel), így egész éves, 365 napos turisztikai attrakció helyett a szabadtéri AquaCity megmaradt nyári kínálatnak és egész éves fenntartási költségeit a nyári 2,5 hónap nyitva tartás alatt (számolva jó néhány esős nappal is) kellene megtermelnie, ami lehetetlen, így veszteséges. Az önkormányzat saját erőből nem tudja biztosítani a felújításokhoz és fejlesztésekhez szükséges, nagyjából egymilliárd forint forrást (csúszdadomb, csúszdák, medencék, sétányok, parkolók, stb.), így csak állami segítséggel jöhet szóba a terv. Várható, hogy 2021 után nyílnak majd meg ilyen turisztikai fejlesztési pályázatok, erre azonban készen kell állni, ezért a költségvetésben forrást biztosítottak a lehetséges pályázat beadásához szükséges engedélyes kiviteli tervek elkészítésére, hogy készen álljanak, ha a pályázat megnyílik. Az ehhez szükséges döntést ugyancsak most hozták meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK