Vezető hírek
Ételallergia vagy ételintolerancia?
A ZMKIK My food – My life (Ételem az életem) workshopján
Szombath Valéria, a ZMKIK gazdaságfejlesztési vezetője, a projekt menedzsere köszöntőjében elmondta, a Gastrotop projekt az ételérzékenység és ételallergia témakörében íródott és zajlik. A workshopot is ennek szentelik, amit a My food – My life (Ételem az életem) címe is mutat. A programot úgy állították össze, hogy a táplálkozás és az életminőség összefüggéseinek kevésbé ismert világáról két szakember előadásából kapjanak ismereteket a résztvevők. Segítségükkel növényi tejet és teljes értékű növényi italt is készítenek a gyakorlati oktatás részeként.
Monori Krisztina rizs alapú növényi tejjel kínálta a résztvevőket
Monori Krisztina dietetikus az ételérzékenység és ételallergia különbözőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, igaz, hogy mindkét állapotban szerepet játszik az immunrendszer, de más-más mechanizmus alapján. A tünetek hasonlóak: állandó teltségérzés, puffadás, hasi és székelési panaszok. A felszívódás zavara miatt vitaminhiány lép fel, amelynek következtében nagyon gyakori a hajhullás, a fáradtság, a koncentrálási képesség csökkenése. Pontosan melyikről van szó, azt két vérvizsgálattal lehet eldönteni. Ételallergia esetében az immunrendszer a károsnak vélt ételösszetevő ellen ellenanyagot termel, amit minden esetben fehérje alkotórészek váltanak ki. Az IgE szint mérésével az ellenanyag mennyiségét vizsgálják. Az ételintolerancia leggyakoribb oka, hogy hiányzik a szervezetből egy enzim, ami képes egy élelmiszeralkotót elbontani. Az ételérzékenység is immunreakcióval jár, amit az IgG típusú antitestek mérésével mutatnak ki. Az ételintoleranciák leggyakrabban a tejtermékekhez, a tojáshoz, a szójához és a gabonafélékben található gluténhez kötődnek.
Mint mondta, az allergia élethosszig tarthat, ugyanakkor az intoleranciák a tüneteket kiváltó ételek elhagyásával megszüntethetők. A dietoterápia lényege a gyomor, a vékony- és vastagbél, valamint a bélflóra működésének támogatása. Ez azért fontos, mert az ételintolerancia gyakori kezdete az, hogy a gyomornedv nem képes megfelelően szétbontani, előemészteni az ételeket. Emiatt ételdarabkák kerülnek a bélbe, amivel a bélfal nem tud megbirkózni. Az ételérzékenység kezelésében az eliminációs étrend alkalmazása a leggyakoribb. Ennek lényege, hogy a problémás élelmiszereket kiveszik az étrendből, amelyeket viszont meg lehet próbálni fokozatosan egyesével visszaépíteni, ahogy szűnnek meg a tünetek. Erre azonban hónapok, évek múlva kerülhet sor.
Növényi ital készítése: Szombath Valéria és Bolla Barbara
Bolla Barbara természetgyógyász-fitoterapeuta, okleveles aromaterapeuta és funkcionális táplálkozási tanácsadó a bél-agy tengely működéséről beszélt, valamint arról, hogy ebben milyen szerepet játszik a bélflóra állapota. Mint mondta, a központi és az enterális (bél) idegrendszer közötti bél-agy tengely kétirányú kommunikációt folytat egymással, így gyakorolnak kölcsönhatást egymásra. A bélflóra egészségében fontos szerepet játszik a jótékony és rossz baktériumok egyensúlya, amely ha a felbomlik, gyulladásos folyamatok indulhatnak el. Mivel a bélsejtek termelik a hangulatunkért felelős dopamin és szerotonin nagy százalékát is, depressziós állapotok jöhetnek létre. Egy károsodott bélflóra olyan súlyos idegrendszeri rendellenességek hátterében is állhat, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. A bélflóra egyensúlyának felborulása miatt emésztési problémák, továbbá hisztamin-intolerancia és fruktóz felszívódási zavar alakulhatnak ki.
Kiemelte, hogy a bélrendszer egészségének helyreállításában nagyon fontos szerepet játszanak az étrend-kiegészítők, amelyekre azért van szükség, mert egyre kevesebb vitamin, ásványi anyag és nyomelem található a zöldségekben, gyümölcsökben. Nagyon fontos a megfelelő D-vitamin bevitel, mert hatékonyan támogatja az immunrendszert, csökkenti a gyulladásos folyamatokat. A D3-K1+K2 kitűnő vitaminkombináció magnéziummal együtt, ami a felszívódását segíti. További fontos vitaminok A, E, B és a C, melyek mellett az ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő bevitele is létfontosságú az egyén egészségügyi problémájához igazítva. A jól összeállított étrenden és étrendkiegészítőkön túl a gyógynövények és az illóolajok is rendkívüli módon támogatják a gyógyulás folyamatát.
Mindkét előadó hangsúlyozta, hogy az emésztőszervi és bélrendszeri problémák más betegségekkel is társulhatnak, a személyre szabott segítség érdekében tanácsos szakemberhez fordulni.
Silvije Jercinovic, a horvát krizseváci mezőgazdasági főiskola professzora (3. kép jobbról a harmadik) érdeklődésünkre elmondta, hogy a Gastrotop projektben azon dolgoznak, hogy informálják a szélesebb társadalmi réteget a táplálkozással összefüggő ételallergiáról és ételintoleranciáról, amelyek gyakorisága emelkedett az elmúlt években. Emiatt fontosnak tartják a vendéglátóhelyek és az élelmiszergyártók tájékoztatását is, hogy képesek legyenek olyan ételeket készíteni, amelyeket az érintettek is fogyaszthatnak. A workshopon az előadásoknak, valamint a mentes italok bemutatójának köszönhetően új és hasznos információkhoz juthattak. Mint mondta, legfontosabb feladatuk, hogy jól képzett mezőgazdászok kerüljenek ki a főiskolájukról, de emellett olyan élelmiszeripari szakemberek képzése is a céljuk, akik a táplálkozást érintő mai trendeknek és kihívásoknak meg tudnak felelni a jövőben.
A rendezvény az Interreg V-A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014–2020 GASTROTOP elnevezésű, HUHR/1901/4.1.1/0058 számú projekt keretében valósult meg. A workshopon a nemzetközi projekt Somogy megyei, valamint horvátországi partnerei is részt vettek. .
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Hétfőn reggel két helyszínen is felújítás kezdődik ZalaegerszegenPrószasütő csapatok jelentkezését várják a XXVIII. PrószafesztiválraTakarékosság - Kiszámíthatóság éves távlatokbanMegállapodás a ZalaZONE és a Modenai Egyetem Ferrari Tanszéke közöttMegújul a Várkör utca egy szakaszaA 76-os főútra dőlt egy fa a csácsi arborétum közelébenBusz helyett biciklivel! Eltűnt, majd megkerült a kerékpárAszfaltozás miatt lezárják a Budai Nagy Antal utcai parkolót ZalaegerszegenLess Nándor-díjas földrajztehetségIvóvíz-és szennyvíz-rekonstrukció a Hoffhalter Rudolf utcában -
rovatunk hírei
Uniós jogok és tudnivalók utazóknak!Felejthetetlen hétvégi program az egész családnak!Hová tűnt május 1. szellemisége?Élő internetes közvetítés az egerszegi Kamarák HázábólAz új Európai Bizottság (x)A pergamen nem kutyabőr2014.09.19. POP UPvideoGyenesdiás gyorsan gyarapodikTermészettudományos oktatás eszközrendszerének és módszertanának fejlesztése a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3.-11/2-2012-0023 top 10
Retro majális a zalaegerszegi AlsóerdőnAnya csak egy van; várostörténeti sétát szervezett a Tourinform irodaSzomoru Miklós előadása a Zöld Könyvtári Esték sorozat keretébenPrószasütő csapatok jelentkezését várják a XXVIII. PrószafesztiválraHétfőn reggel két helyszínen is felújítás kezdődik ZalaegerszegenÚj szemlélet a 25 éves Bogáncs ÁllatmenhelynélTakarékosság - Kiszámíthatóság éves távlatokbanNyitott porták, nyitott emberekKisfaludi Szent Imre szobra a hónap műtárgya