Vezető hírek
Javunkat szolgálják mézelő méheink
Megédesítik ételeinket, óvják egészségünket
– Ősztől tavaszig tulajdonképpen pihennek a méhek. A telelő élelem és a vitamin pótlásán kívül ilyenkor nincs más teendő velük, hiszen az a lényeg, hogy ez az időszak a lehető legteljesebb nyugalomban teljen el, és semmiféle a fizikai hatás ne érje őket. A méhek nagyon tiszták, nem ürítenek a kaptárba. Ha jó az idő, dolgukat a tisztuló repülés során végzik el, ami már meg is történt – mondja. Bakonyi Barnabás méhész. 2007-ben 10 méhcsaláddal indult. Jelenleg 300 méhcsaláddal dolgozik három telephelyen, Felsőrajk környékén.
– Mikor indul a szezon?
– Április közepén, amikor már virágzik a repce, repülnek ki először nagyobb mennyiségű virágpor- és nektárgyűjtéshez. A következő növény az akác, ami a főhordást adja. Miután elvirágzik, vándorméhészként az ország számos méhlegelőjét bejárom, felkeresve olyan területeket, ahol a facélia vagy mézontófű, a hárs, a vaddohány, és később a napraforgó virágzik. Itt helyben a Principális-csatorna nagyon kedvező körülményeket teremt, hiszen van víz a méhek számára. A fűz, a mogyoró révén ideális helyszín a virágporgyűjtésre. Nyár végi mézelő gyógynövény az aranyvessző. A környék mindazonáltal leginkább akácban bővelkedik, amiből a legtöbb mézet állítjuk elő. A különféle virágok nektárjából 6-8-fajta mézet tudunk termelni évente.
– A méz minek köszönheti számos jótékony hatását?
– A méz gyümölcscukrokat, szőlőcukrokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és flavonoidokat tartalmaz, amelyek révén mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazva plusz értékekkel bír az emberi egészségére. Az akác, repce, a hárs a legkedveltebbek, de mindegyik egyformán rendelkezik jó tulajdonságokkal, ugyanakkor fajtánként eltérő hatásúak. A repceméz kevésbé savas, ezért nagyon jó gyomorkímélő. Az akácméznek fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása van. A hársméz köptető, nyákoldó hatású, ezért kiválóan alkalmas köhögéscsillapításra. Az aranyvesszőből készített méz a vese- és húgyúti fertőzések ellenszere. A fertőtlenítő hatás mindegyikre igaz, nemhiába használták már az ókorban is sebgyógyításra.
– Ez a fogyasztásban is megmutatkozik?
– Amióta előtérbe került az egészségtudatos táplálkozás, valóban megnőtt fogyasztása. Statisztikai adatok szerint ma Magyarországon egy kiló az egy főre jutó éves mézfogyasztás. Mint bármely más élelmiszer, így a méz esetében is mindig szóba kerül származása, ennél fogva minősége is. Sokféle méz kapható a boltokban, de a minőség szempontjából mindig a termelői méz a legjobb választás. A vásárló ráadásul választ kaphat kérdéseire, amelyek egyike a kristályosodás. Ez főleg a repcemézre igaz, ami épp a nagyon magas a szőlőcukortartalma miatt kristályosodik ki néhány napon belül. Krémes, „zsírszerű” állagot vesz fel, ezért is hívják krémméznek. Napraforgóból is készítünk krémmézet, amit szintén a könnyebb kenhetősége miatt, mert nem folyik, kedvelnek vásárlóink. Legkevésbé kristályosodik az akácméz, ami ezt a tulajdonságát magas gyümölcscukor-tartalmának köszönheti. Hónapokig, de akár évekig is folyékony marad.
– Milyen egyéb méhészeti termékeket állítanak elő?
– Virágport, propoliszt és lépesmézet is termelünk, de ezeket már kisebb mennyiségben. A virágpor magas fehérjetartalma miatt szellemi és fizikai felfrissülésben segít bennünket. A propolisz természetes antibiotikum, amit maguk a méhek is használnak a kaptárak védelmére a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen. A lépesméz, a méz eredeti formája pedig igazi delikátesz. Légúti illetve asztmás panaszokra kiváló. A méhviaszból készítünk gyertyákat is, amelyek teljes egészében természetes összetevőkből állnak. Égetésük során egészségre jótékony hatású anyagok szabadulnak fel.
– Milyen elismerések kísérték az elmúlt éveket?
– Mézeimet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) által kiadott zárjeggyel ellátott üvegekben árusítjuk, ezzel is garantálva a kiváló magyar minőséget. E tekintetben fontosak a versenyek is. A Békés Megyei Méhészegyesület és az OMME által szervezett az Év Méze országos versenyen 2015-ben első helyet szereztük meg akácméz kategóriában, 2016-ban pedig a második helyet érdemeltük ki hársméz kategóriában. Testvérem Anita teamécseseivel harmadik helyezést ért el szálgyertya kategóriában.
– A jövőre nézve mit tekintenek a haladás útjának?
– A bioméhészétre való átállást, ami a fő célunk. Idén már a harmadik termelői évet kezdtük meg a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ellenőrzött körülmények között. Állományunk egy részét már átállítottuk, ezért már idén tudunk biomézet készíteni. A méhek tehát olyan területekről gyűjtik be a nektárt, amelyek biogazdálkodás alatt állnak. Mi már szerves savakkal védekezünk a méhbetegségek ellen. Feltétel továbbá, hogy a meglévő lépkészletet megfelelő forrásból származó viasszal, illetve műléppel cseréljük le. Mindezek teljesülésével válhatunk az elkövetkezőkben bioméhészetté. A méhészkedéssel együtt járó rengeteg munkában édesapám, Bakonyi Jenő, édesanyám, Bakonyi Jenőné és nővérem, Bakonyi Anita segít.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Hétfőn reggel két helyszínen is felújítás kezdődik ZalaegerszegenPrószasütő csapatok jelentkezését várják a XXVIII. PrószafesztiválraTakarékosság - Kiszámíthatóság éves távlatokbanMegállapodás a ZalaZONE és a Modenai Egyetem Ferrari Tanszéke közöttMegújul a Várkör utca egy szakaszaA 76-os főútra dőlt egy fa a csácsi arborétum közelébenBusz helyett biciklivel! Eltűnt, majd megkerült a kerékpárAszfaltozás miatt lezárják a Budai Nagy Antal utcai parkolót ZalaegerszegenLess Nándor-díjas földrajztehetségIvóvíz-és szennyvíz-rekonstrukció a Hoffhalter Rudolf utcában -
rovatunk hírei
Uniós jogok és tudnivalók utazóknak!Felejthetetlen hétvégi program az egész családnak!Hová tűnt május 1. szellemisége?Élő internetes közvetítés az egerszegi Kamarák HázábólAz új Európai Bizottság (x)A pergamen nem kutyabőr2014.09.19. POP UPvideoGyenesdiás gyorsan gyarapodikTermészettudományos oktatás eszközrendszerének és módszertanának fejlesztése a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3.-11/2-2012-0023 top 10
Retro majális a zalaegerszegi AlsóerdőnAnya csak egy van; várostörténeti sétát szervezett a Tourinform irodaPrószasütő csapatok jelentkezését várják a XXVIII. PrószafesztiválraSzomoru Miklós előadása a Zöld Könyvtári Esték sorozat keretébenTakarékosság - Kiszámíthatóság éves távlatokbanNyitott porták, nyitott emberekHétfőn reggel két helyszínen is felújítás kezdődik ZalaegerszegenÚj szemlélet a 25 éves Bogáncs Állatmenhelynél