Vezető hírek
Játsszunk, vagy ne az étellel?
A gasztroeseményt kísérő Art’Z Fesztivál valódi kincses bánya volt. Igényes kultúrváros ízt hozott a jórészt csak „eszem-iszomra”, könnyűzenére koncentráló rendezvények sorába. Egy olyan különleges gasztronómiai bemutató is látható, hallható, kóstolható volt a hétvégi rendezvény alkalmával, ahol arról esett szó, hogy az étel minél egyedibb, játékosabb elkészítése a cél; extra vacsorakörülményekkel és evőeszközökkel.
Geiger Bianka, és különös tálalású ételei
Geiger Bianka design menedzser és teoretikus elődása során bepillantást engedett a fooddesign, azaz az étellel való játék világába. Ez utóbbi viszonylag gyerekcipőben jár Magyarországon, de már vannak erre szakosodott stúdiók, hangzott el többek között a zalaegerszegi származású fiatal szakembertől. A cél, a minél több érzékszervet tudatosan bombázó tálalás, az ízek mellé az emlékek társítása. Egyébként az alapanyagokra az egyszerűség jellemző; a csavart a társítások, és a nem szokványos kínálás jelenti.
Jelen esetben, a Budapestről gyakran hazautazó előadót, autós élményei inspirálták arra az ehető terepasztal tervre, mely egyrészt a Balaton és Zalaegerszeg közötti „most már mindjárt hazaérek” útszakaszt idézi fel. Másrészt pedig a legkedveltebb zalai ízek társításából építkezett, valóban szokatlan gasztronómiai élményt nyújtva. (A terepasztal Bartha Mercédesz cukrász munkája, egerszegi vállalkozók és magánszemélyek támogatásával.)
Az alkotást több mint 500 kérdőíves felmérés előzte meg, ahol Bianka arra volt kíváncsi, melyek Zalaegerszeg legkedveltebb helyei, ételei, szavai, gyümölcsei. Ezek felhasználásával a munkához szükséges kísérletező attitűddel, és kellő fantáziával felszerelkezve készült el a kínálat. A terepasztal „hegyei” (leggyakoribb zalai szavak egyike), melyek mint tudjuk valójában dombokat jelölnek, az almás-körtés pitét, a tökös-mákos rétest, kukoricás-lekváros-tejfölös prószát, a szilvás-tepertős kráflit és túrós-tökmagos pogácsát idézték fel. Roppanós (mert ez is fontos), ehető merítőeszközzel. Ez tehát a „Nekem Egerszeg” Geiger Bianka gasztronómiai olvasatában. El kell ismerni valóban különleges élményt jelentett a látvány és a fogyasztás. Fogyókúrázóknak azonban nem ajánlott, mert túlságosan is etette magát.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Konferencia a 19-20. századi szórakozási lehetőségekrőlBefejeződött az alsóerdei kerékpárút szabadidőpark és Sugár utca közötti szakaszának felújítása Hétfőtől útburkolat és parkolóépítés kezdődik a KertvárosbanSajtótájékoztatót tartott a DK-Momentum szövetség ZalaegerszegenÚtfejlesztés és útjavítás a Vakaros-hegyenMind a 12 zalaegerszegi választókerületben indít képviselőjelöltet az EZEHétfőn reggel két helyszínen is felújítás kezdődik ZalaegerszegenPrószasütő csapatok jelentkezését várják a XXVIII. PrószafesztiválraTakarékosság - Kiszámíthatóság éves távlatokbanMegállapodás a ZalaZONE és a Modenai Egyetem Ferrari Tanszéke között -
rovatunk hírei
A tárgyalkotó közösségeket erősítik15 éves a zalaegerszegi Szélrózsa TánckörNémeth János keramikusművész 90 évesPozvai Andrea a letisztultság híveElőadás a magyaros női ruhákról a Göcseji TudásközpontbanSírjelek a skanzen temetődombjánBemutatkozott az őrségi SzeparéA népművészeten nőttem felSzita, szita péntek, vége van a télnekTermékvásár, kézművesfoglalkozások, kiállítások top 10
Visszaépült a Mérlegház, felavatták a várvédő katona szobrátRetro majális a zalaegerszegi AlsóerdőnMindig is nagycsaládot tervezettZalai gólyamentés gyors összefogássalMesehős program a nagyszülők védelmébenPosztumusz díszpolgári cím Gábor Miklós színművésznek Polgárőrök nyílt napja EbergénybenAz új nyílászárók beépítésénél tart az egykori ruhagyár épületének fejlesztéseSzomoru Miklós előadása a Zöld Könyvtári Esték sorozat keretébenAnya csak egy van; várostörténeti sétát szervezett a Tourinform iroda