2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

1956 hőseire emlékeztek Zalaegerszegen

2023. október 23. hétfő, 19:42
ZalaMédia
Városi megemlékezést tartottak Zalaegerszegen, az Ady Endre utcai 56'-os Emlékműnél. „1956 forradalma azért győzött, mert maga volt a csoda. Csoda volt már a megszületése pillanatában, csoda volt a létezésében és bizony, a halálában is.”- mondta beszédében Balaicz Zoltán polgármester, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezésen. 

Együtt, közösen mindig minden sikerülni fog!

Zalaegerszegen, az Ady Endre utcában található 56-os Emlékműnél az önkormányzat vezetői, képviselői, a vármegyei kormányhivatal, a tankerület, a szakképzési centrum, a rendőrség és katasztrófavédelem, az oktatási intézmények, civil szervezetek képviselői és a városlakók rótták le tiszteletüket a hősök emlékének és helyezték el koszorúikat és gyertyáikat. 

Balaicz Zoltán beszédében visszaemlékezet a zalaegerszegi eseményekre, mikor ketten életüket vesztették, 24 pedig megsebesültek a megyei pártbizottság épületének ablakaiból leadott sortűzben. Kiemelte, hogy a mindenki felelősséggel tartozik a saját sorsáért és önmagán keresztül az egész közösségért. Kinek-kinek meg kell találnia azt, hogy a saját életében mit tud tenni a nemzete boldogulásáért, vagy éppen városa sorsának jobbá válásáért.

-Nem azért áldozták életüket az 1956-os hősök, nem azért dolgoztak szüleink és nagyszüleink, hogy amikor végre kitárult a jövőre nyíló ajtó, megtorpanjunk és elbizonytalanodjunk. Október 23-a azt üzeni nekünk, hogy él a remény. Hogy képesek vagyunk rá. Hogy meg tudjuk csinálni. És hogy nem szabad másokra, a kényszerítő külső erőkre mutogatni, nem szabad széttárni a kezünket, és azt mondani, nem megy. Igenis ott van bennünk az erő, amellyel a történelem menetét alakítani tudjuk. Sőt, mi magunk vagyunk a történelem. 

Az ünnepségen közreműködött Besenczi Árpád színművész, a Hevesi Sándor Színház igazgatója, valamint Mihály Luca és Berkes Dániel. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK