2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

2024: Bővülő ipari park, fejlődő belváros

2024. január 06. szombat, 18:05
Szerző: V.Zs; Fotó: pP
Idén folytatódik a zalai megyeszékhely dinamikus fejlődése. 2024-re elértük, hogy Zalaegerszeg új, nagyívű és bátor célokat is megfogalmazzon. Városunk megérett arra, hogy a zalai központi funkciók ellátásán túl már térségi, regionális meghatározó szerepkört is magára vállaljon.

Balaicz Zoltán év eleji tájékoztatója

Mostanra újra büszkeség lett zalaegerszeginek lenni! – fogalmazott évindító tájékoztatóján, Balaicz Zoltán polgármester, melyet Facebook-oldalán osztott meg. Aktuális projektekről, az idei év programjairól – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakban számolt be.

Ami a gazdaságfejlesztést illeti: az elmúlt években folyamatosan fejlődött Zalaegerszeg gazdasága. 2014 és 2023 között 5 ezer új munkahely jött létre, manapság már a munkaerőhiány a legkomolyabb kihívás a vállalatok számára. A gazdaság fejlődésének legjobb fokmérője a helyi iparűzési adó összegének alakulása, ami több, mint a duplájára nőtt: 2014: 3,2 milliárd forint, 2020: 4,5 milliárd, 2023: 7,5 milliárd volt. Olyan gazdasági ökoszisztéma alakult ki Zalaegerszegen, ahol jelen van és összekapcsolódik a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szakképzés, az egyetemi oktatás, valamint a különféle szolgáltatások.

Folytatódik a Kosztolányi utca kétirányúsítása (Fotó: ZalaMédia archív/Pánczél Petra)

A Zala ZONE Járműipari Tesztpályán újabb fejlesztés zajlik, a Rheinmetall üzem a jelenlegi gyártás mellett újabb tervezési, fejlesztési és gyártási feladatokkal bővül. Épül és 2024-ben el is készül a Bosch kutató-fejlesztő központja. Újabb autóipari cég létesít kutató-fejlesztő központot a tesztpálya mellett, a részletekről hamarosan beszámolunk. Új üzemcsarnokot épít a Europtec Kft., - elkészül a Juhász Intertrans Kft. új logisztikai központja és telephelye, valamint a  Techno-World System Kft. új iparcsarnoka.

Négyszáz millió forintos projekt keretében tovább bővül az önkormányzat északi ipari parkja.  Folytatódik a logisztikai ipari park kialakítása is a második ütemmel a TOP Plusz program keretében. A jelenleg zajló régészeti feltárások elvégzése után a földmunkákkal folytatódik a Metrans logisztikai központ és konténerterminál kialakítása.  Tovább stabilizálódik a volt Tungsram üzemet átvevő és megmentő Scintilla Kft. működése (jelenleg már 123 munkavállalójuk van). Jelentős, az autóiparhoz kapcsolódó beruházásra készül a déli ipari parkban a FLEX.  Fejlesztést indít a DTI cég.

A 2024-ben elkészülő fejlesztésekkel, beruházásokkal kapcsolatban úgy tájékoztatott: megépül az új andráshidai bölcsőde. Elkészül a Zrínyi Miklós Gimnázium főépületének, melléképületének és kerítésének felújítása. Befejeződik a Deák Ferenc Technikum felújítása.  Továbbá a Zala Vármegyei Rendőrfőkapitányság székházának felújítása. Elkészül a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium új épületszárnya.  Folytatódik a Kovács Károly Városépítő Program, így az utak, járdák, parkolók felújítása. Elkészül a rendelőintézet (SZTK) külső felújítása 351 millió forint ráfordítással, valamint a pszichiátria fejlesztése (450 millió forintos projekt) is folyik.

Megvalósul egy jelentős kardiológiai eszközfejlesztés, az új hemodinamikai labor kialakítása 292 millió forintos ráfordítással.  Elkészül a Gébárti-tó mellett az új Hattyú Bisztró, a közösségi tér és a parkoló. Befejeződik a botfai kerékpárút építése. Elkészül a búslakpusztai sportlőtér felújítása és az 1,7 milliárd forint értékű KEHOP ivóvízhálózati és szennyvízhálózati rekonstrukció. Befejeződik a volt KÖBTEX területén a bontás, folytatódik a volt ruhagyár területének rendezése, elkészül a volt SZMK épület, a kamarák háza, valamint a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székházának felújítása.

Az idei évben induló fejlesztésekről Balaicz Zoltán elmondta: a Budai Nagy Antal utca és a Várkör utca között lebontott házak helyén visszaépül a Mérlegház, valamint parkoló, zöldfelület és közösségi tér létesül. Megújul a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem előtti tér. Elindul a Kosztolányi utca felújításának és kétirányúsításának második üteme a Hunyadi utcai csomóponttól délre (Baross liget, vasútállomás, kórház környezete).  Elkezdődik a volt tiszti klub felújítása. Elindul a TV torony környezetének rendbetétele.

Elkezdődik a TOP Plusz program egyes elemeinek előkészítése, illetve megvalósítása 8,5 milliárd forint értékben: négy évszakos, fedett, fűthető, egész évben, rossz időben is használható gyermekjátszóház építése,  Tipegő Bölcsőde, Űrhajós utcai Óvoda,  Napsugár Óvoda felújítása, Bazitai Óvoda újjáépítése, Ságodi Óvoda felújítása. Megkezdődik az Ady-iskola régi szárnyának felújítása, valamint orvosi rendelők (Kölcsey u. 11., Mátyás király u. 16., Gazdaság u. 21.) felújítása is megtörténik. 

Kulturális és helytörténeti programok (kiadványok, konferenciák, rendezvények, képzések) is várhatók az idei évben, valamint a városrészekben közösségi terek jönnek létre. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK