Vezető hírek
Közel 5 millió forint gyűlt össze
Vadat, s halat fesztivál szinten, jótékony célból
Szombat reggel bárki meggyőződhetett, hogy valóban egyre inkább kezdi kinőni a tere(ke)t a fesztivál, hiszen a Kazinczy- és a Széchenyi téren szorgoskodó 104 csapat (73 vadfőző és 31 halas), több, mint 600 tagja, és a sütés-főzés kelléktára sűrűn kitöltötte a helyet. De az igazi zsúfoltság csak dél körül következett be, amikor is elkészültek az étkek, és jöttek a kóstolók, akik ételvásárlásukkal jótékonykodtak is a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény javára (közel 5 millió forint gyűlt össze a jótékony célú főzés bevételéből és a céges felajánlásoknak köszönhetően).
Miközben a tömeg a kinti melegben, hangulatos zeneszó mellett rótta a választékok körét, vagy nézegette a kitelepített 22 ezer literes akváriumban a magyar halfajtákat, több szekcióban dolgozott a zsűri az Aranybárány Hotel hűs éttermében. Külön bírálták el a vadételeket Szűcs Attila mesterszakács vezetésével, illetve a halból készülteket. A halételeken belül három alcsoport volt, a dunai halászlé, a tisza-kőrösi halászlé és az egyéb halételek. Ez utóbbi étkek bírái között foglalt helyet többek között dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (az országos halfőző verseny szervezője) elnöke.
A tényekhez tartozik még, hogy a fesztivál szervezőktől kapták az alapanyag húsokat (csapatonként 5 kilogramm), a résztvevők, melyet bármivel kiegészíthettek, ízlés szerint. Megkötések nem voltak. Ahogy a zsűriztetés sem volt kötelező, az elbírálás pedig komplex, a körítés és a tálalás is latba esett jegyezte meg Tompa Gábor, aki szintén a vadhúsok elbírálói között foglalt helyet, amikor bokros teendői ezt lehetővé tették.
Végül a közönség részéről a puding próbájára csak annyi panasz lehetett, hogy túl gyorsan elfogytak a minden bizonnyal finom és az egészséget védő étkek. A halfőző verseny egyik fő célja éppen a halfogyasztás népszerűsítése. Magyarországon sokféle édesvízi hal megél, helyben van, fogyasztása tehát az egészségvédő hatása mellett csökkenti az ökológiai lábnyomot. Megélhetést, illetve kikapcsolódást jelent a halászoknak, horgászoknak. A feladat az étkezési szokások javítása, amely tendencia megfigyelhető a halfogyasztás terén az utóbbi néhány évben.
A számos résztvevő civil szervezet, egyesület, cég, baráti társaságok határon innen és túl közül az alsójánkahegyieket kérdeztük, hiszen velük minden jótékony főzésen találkozhatunk. Kissné Kovács Mária volt a főszakács a csapatban, aki főleg a család felmenőitől, édesanyjától, nagyanyjától tanulta el a főzés fortélyait.
- Igazából mindenki hozzászól a főzéshez, igazi csapatmunka ez. Az egyesületnek van egy 15-20 fős kemény magja, akikre mindig lehet számítani, ezért minden főzésen ott vagyunk. Jó érzés tenni a városért, jó közösen főzni, együtt lenni, jókat enni, kicsit kikapcsolódni. Sok ismerős van a többi csapatból, gyakran elhangzik a rendezvények előtt a „ti is jöttök főzni?” mondat, ami nem is kérdés igazából. Zsűriztetést nem kértünk, mert nem vagyunk profik, meghagyjuk ezt a lehetőséget másoknak. Nekünk elég öröm az is, hogy számunkra és akiket megkínálunk azoknak ízlik az étel.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Hétfőn reggel két helyszínen is felújítás kezdődik ZalaegerszegenPrószasütő csapatok jelentkezését várják a XXVIII. PrószafesztiválraTakarékosság - Kiszámíthatóság éves távlatokbanMegállapodás a ZalaZONE és a Modenai Egyetem Ferrari Tanszéke közöttMegújul a Várkör utca egy szakaszaA 76-os főútra dőlt egy fa a csácsi arborétum közelébenBusz helyett biciklivel! Eltűnt, majd megkerült a kerékpárAszfaltozás miatt lezárják a Budai Nagy Antal utcai parkolót ZalaegerszegenLess Nándor-díjas földrajztehetségIvóvíz-és szennyvíz-rekonstrukció a Hoffhalter Rudolf utcában -
rovatunk hírei
Uniós jogok és tudnivalók utazóknak!Felejthetetlen hétvégi program az egész családnak!Hová tűnt május 1. szellemisége?Élő internetes közvetítés az egerszegi Kamarák HázábólAz új Európai Bizottság (x)A pergamen nem kutyabőr2014.09.19. POP UPvideoGyenesdiás gyorsan gyarapodikTermészettudományos oktatás eszközrendszerének és módszertanának fejlesztése a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3.-11/2-2012-0023 top 10
Retro majális a zalaegerszegi AlsóerdőnAnya csak egy van; várostörténeti sétát szervezett a Tourinform irodaPrószasütő csapatok jelentkezését várják a XXVIII. PrószafesztiválraTakarékosság - Kiszámíthatóság éves távlatokbanNyitott porták, nyitott emberekSzomoru Miklós előadása a Zöld Könyvtári Esték sorozat keretébenÚj szemlélet a 25 éves Bogáncs ÁllatmenhelynélHétfőn reggel két helyszínen is felújítás kezdődik Zalaegerszegen