2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével díjazták Fekete Gizit

2023. augusztus 28. hétfő, 09:32
ZalaMédia
Példaértékű elhivatottságról árulkodó művészi pályája, a vidéki színjátszás iránti elkötelezettsége és karakteres szerepformálásai elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki augusztus 20-án Fekete Gizit, a Szegedi Nemzeti Színház színművészét - adta hírül a Délmagyar.hu portál.

Elismerés a Hevesi Sándor Színház egykori művészének

Talán még sokan emlékeznek rá, hogy Fekete Gizi a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház egyik alapítója, aki elsőként Éva szerepében tűnt fel Az ember tragédiája című színműben, mely a színház első nagyszínpadi bemutatója volt. A darabot a színházalaptó Ruszt József rendezte.

Jobbról Fekete Gizi, Az ember tragédiája Évájaként (Forrás: MNL Zala Vármegyei Levéltára)

A művész a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett, majd egy ideig a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt. 1977-től 1982-ig a Szegedi Nemzeti Színházban játszott, itt került szakmai kapcsoltba Ruszttal, aki 1982-ben többekkel együtt Zalaegerszegre hívta. Fekete Gizi 1990-ig volt a zalaegerszegi színház tagja, majd férjével, a szintén színművész Rácz Tiborral visszatértek Szegedre.

Fekete Gizi (Forrás: Szegedi Nemzet Színház; https://www.szinhaz.szeged.hu/tarsulat/fekete-gizi)

2004-ben aztán Ruszt József ismét megrendezte Zalaegerszegen a közismert Madách-művet, mégpedig majdnem az eredeti szereposztással. Így Éva szerepére újra Fekete Gizit kérte fel, aki az előadás kedvéért vendégművészként egy kis időre újra a zalai közönségnek játszott; sokak örömére.

Forrás: delmagyar.hu

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK