2024.03.19., kedd - József, BánkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A rongy-képész harmóniája

2017. november 24. péntek, 15:49
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Keresztes Zsuzsa keramikus, szobrász, rongy-képeiből nyílt kiállítás november derekán a Balaton színház Básti-termében.

Mint azt a nyitóünnepségen Beke Judit, a Fejér György könyvtár vezetője kiemelte: a korábban a Magyar Televízió szcenikai műhelyében dolgozott művész esetében a rajzolás mellé kezdetben társult a kerámia, az intarzia, a szobrászat és textilfestés időszaka is. Mintegy két évtizede pedig mindezekhez a rongyokból készített képek ötlete, mint eddig ismeretlen műfaj, hozott számára megbecsülést. A bel- és külföldi, egyéni és közös kiállítások mellett a pályázatok is „babérokat" teremtek.

A képek készítését a sok díjat bezsebelt alkotó mindennapi aprólékos-játékos örömforrásként éli meg. Árpád-házi Szent Margit képe Segesden, a Ferences-rendi Templom szentélyében kapott állandó lakhelyet. A Bécsben, Cipruson, Montenegróban, Luxemburgban, Szófiában és Kolozsváron is bemutatkozó Keresztes Zsuzsa Keszthelyre a mások által elhasznált, kidobott rongyokból gyűrt, tépett, ragasztott, vasalt gyönyörűségeit hozta el.

A hagyománytisztelet révén született tiszta, vidám, nyugalmat árasztó képein a fény-árnyékhatásokat lenyűgözően láttatja. A csoda, a ragyogás, a derű, a színek varázsa, a játékos felület, a tér-szövés hiteles és ámulatba ejtő. Érdekes, izgalmas tájképei, csendéletei gyógyítanak, mert békét, külső és belső harmóniát sugározva megszelídítik a gondolatokat, indulatokat, érzelmeket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK