2024.04.28., vasárnap - ValériaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az Arcanum értékeket ment

2023. október 04. szerda, 15:47
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Az Országos Könyvtári Napok keretében számos érdekes program várja az érdeklődőket ezen a héten a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Szerda délelőtt az Arcanum digitális adatbázis munkatársai tartottak előadást az online tudománytár történetéről, használatáról.

50 millió digitalizált oldal az elmúlt 250 évből

Mint azt Tóth Renáta könyvtárigazgató a résztvevőket köszöntve elmondta: az Országos Könyvtári Napok célja az, hogy minél több könyvtári szolgáltatást bemutassanak a közönségnek, illetve, hogy értékekre, kincsekre hívják fel a figyelmet. Az Arcanum tartalomszolgáltató maga is egy ilyen kincs az országban, annál is inkább, mert jelenleg ők a legnagyobb folyamatosan bővülő adatbázis a régióban. A digitális adatbázis létrehozásával, és folyamatos bővítésével egyfajta értékmentést végez a cég. Rengeteg távolról elérhető régi, vagy közelmúltbeli újság, térkép, szaklap és egyéb dokumentum található meg az internetes felületen, segítve ezzel a kutatók munkáját.

Biszak Kincső, Tóth Renáta és Biszak Bogáta

Az előadás során Biszak Bogáta és Biszak Kincső ügyfélkapcsolati munkatársak beszéltek az Arcanum létrejöttéről, illetve a digitális tudománytár használatáról. Bogáta elöljáróban elmesélte, hogy az Arcanum Adatbázis Kiadó 1989 óta működik, melyet édesapjuk, Biszak Sándor alapított. Azóta is ő a cég tulajdonosa. Több mint harminc éve foglalkoznak kulturális tartalmak digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával. Eleinte főleg CD-re és DVD-re digitalizáltak, ám a technika sokat változott. Az újabb eszközök és az Internet segítségével ma már több száz hazai tudományos- és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap lapszámait tudják közzétenni az elmúlt 200 évből. Az arcanum.com/hu oldal szolgáltatásai között a digitális tudománytáron kívül térképtár (katonai-, kataszteri -és várostérképek) és kézikönyvtár is fogadja az online látogatót. Az Arcanumnak csak egy része ingyenes, a tartalmak többsége az előfizetést követően érhető el.

Forrás: arcanum.hu

Biszak Kincső a digitális tudománytár működését mutatta be néhány gyakorlati példán keresztül. Jelenleg 50 milliónál több oldalt tartalmaz az adatbázis. Az elmúlt 250 év fontos napi- és hetilapjait már feldolgozták. Nemcsak Magyarország területén, hanem külföldön is végeznek digitalizálást. Több romániai partnerük van, de a kassai tudományos könyvtárral is van kapcsolatuk.

Az adatbázis egyik előnye, hogy szövegre és képre is lehet keresni, és számos keresési szűkítésre van mód. A Mesterséges Intelligencia segítségével pedig saját fotókat feltöltve akár arckeresést is lefuttathatunk a rendszeren. Többeknek sikerült ezzel a technikával régi fotókon látható személyeket beazonosítani.

Forrás: arcanum.hu

A kiadó célja, hogy Közép- Kelet Európa legnagyobb sajtóadatbázisává váljanak. A régióban jelenleg csak Ausztriában és Németországban van hasonló tartalomszolgáltató. Ahogy a szlogenjük is jelzi: a digitalizálás a szenvedélyük, így a munka nem áll le, az adatbázis folyamatosan bővül. Az Arcanum szolgáltatásai a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban is elérhetőek. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK