2024.05.14., kedd - BonifácZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bereczky Csaba életműtárlata

2023. április 25. kedd, 16:21
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Címkék:
Bereczky Csabának, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának, a Népművészet Mesterének, fafaragó népi iparművésznek nyílt életműkiállítása április derekán a Balatoni Múzeumban. A tárlat létrejöttét a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg.

Közösség ereje – az élet fája

Bereczky Csaba közösségszervező szerepe, karizmatikus egyénisége a szakmai munkássága mellett a közösségi ügyek tovább lendítésében is sokat segített. Nagy szerepe van a fa méltó helyére kerülésében, amikor a világot a műanyag támadás érte. A szalma intarzia készítésének fortélyait Nagyváradon, édesapja egyik barátjától tanulta meg. A szalma intarziából aztán fa lett, és csont és szaru is. Szerszámait nagyrészt maga készítette. Kisebb pásztorművészeti tárgyaktól indult, a parasztbútorok, ácsolt ládák, fa játszótéri elemek és plasztikák után a népi hangszerekig jutva. A fán kívül a fakéreg, szaru, csont is szerepet kapott tárgyaiban. Többféle technikát használ munkái során. Vájt technikával készít ivócsanakot, tálat, kanalat. Karcolt díszítést tesz világos színű használati tárgyakra, csont szaru fűszertartóra, ivótülökre, ékszerekre. Ékmetszéses díszítéssel, motívummal kisebb konyhai eszközöket, székháttámlát, tükör kereteket díszít. Domború faragással tükröst, tálas polcot, címereket farag.

Fejfákat hazai és erdélyi stílusba az ország több településére és külföldre is készített. Keszthely mindkét temetőjében állnak fejfái. Millecentenárium tiszteletére Zágorhida temetőjének központi keresztjét készítette el. Díszkaput a Keszthelyi Helikon liget egyik mellékbejáratához faragott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége felkérésére. Cserszeg-tomaj község felkérésre 2018-ban Trianon emlékkeresztet készített. Bútorait hagyományos paraszt-barokk formavilág figyelembevételével készíti és díszíti.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK