2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bordó mázakkal kísérletezik Csuti Tibor

2020. április 06. hétfő, 13:04
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP, Csuti Tibor
Legújabb, piros mázas kerámiáival örvendeztette meg követőit közösségi oldalán Csuti Tibor fazekas, népi iparművész. Bár mint mondja, a fotók csalnak picit, hiszen a valóságban a tárgyak valamivel sötétebbek, bordóbbak.

Akárhogy is, a karantén és a kijárási korlátozás idején sokan fejezték ki tetszésüket az élénk színű edények, bögrék láttán. Melyek formájukkal és energiát árasztó, „tüzes” küllemükkel minden bizonnyal feldobták az egyszeri „fészbukozó” hangulatát. Az alkotóval – betartva a minél kevesebb kontaktus elvét – ezúttal telefonon beszélgettünk az új munkákról és a kialakult járványügyi helyzetről.

Most szinte csak a redukció érdekli

- Jobbára én is otthon vagyok a gyerekekkel, akiknek segítek a tanulásban és sokszor főzök is a családnak. Délutánonként azért kimegyek néha a gébárti Kézművesek Házába. A műhelyemben szerencsére tudok úgy dolgozni, hogy egyedül vagyok, nem találkozom közben senkivel. Az utóbbi időben főleg azért mentem, hogy a korábban lekorongozott munkákat kiégessem. Így volt ez a már említett piros, vagy inkább bordó edények esetében is – válaszolta érdeklődésünkre Csuti Tibor.

Redukcióval készült színes mázak (Fotó: Facebook/Csuti Tibor)

Mint mesélte, most a redukciós eljárás érdekli, ezek a munkák is ennek köszönhetően kapták jellegzetes színüket. A történetnek persze van előzménye is: körülbelül három évvel ezelőtt fordult a figyelme a magas hőfokú, 1100-1150 Celsius fok (vagy a feletti) égetés felé. Akkoriban agyag-és hamumázas edényeket készített, aztán mivel kísérletező kedve nem hagyta nyugodni, ismét beleásta magát valami újdonságba. Vagyis a kristálymázba, ami porcelánon mutat jól. Ám ez igencsak költségesnek mutatkozott, így néhány próbálkozás után leállt vele.

- Az interneten tovább kutakodva inkább olyan módszert, olyan mázakat kerestem, amivel hatékonyabban tudok dolgozni. Világ életemben oxidációsan égettem, most viszont eljutottam a redukcióig. Vörös, vagy bordó mázat nagyon nehéz előállítani. Boltban persze lehet kapni ehhez szükséges anyagot, de én inkább saját magam szerettem volna ezt létrehozni. Ezt a színt redukciós égetéssel lehet elérni; vagyis a kémény nyílását részlegesen le kell zárni, hogy csak nagyon kevés levegőt engedjen ki. Azért érdekes ez, mert ha a hagyományos, oxidációs módszereimet követem, akkor ezek az edények zöld színűek lettek volna. Azonban az égetés egy bizonyos pontja után, az oxigént megvonva, pirosas, bordós színt kaptak a mázak.

Csuti Tibor (ZalaMédia archív. Fotó: pP)

Igen ám, de hogy mi is ez az ideális pont, azt ki kellett tapasztalnia. Mert eleinte minden „lefehéredett” és csak az edények alján jelent meg a kívánt a szín. Végül segítséget kért egyik kollégájától, dr. Halmos Ferenc vegyészmérnök, keramikustól (ez Csuti Tibor szerint amúgy a legjobb szakmai párosítás), aki tulajdonképpen egy mondattal megoldotta a dilemmát: a redukciót 1000 fok alatt kell elkezdeni. Innen már csak a helyes égetési/redukciós arányokat kellett megtalálnia az egyes edények esetében, illetve hogy milyen vastag legyen a máz. 

- Érdekes dolog ez, mert bár a formát illetően követem a fazekashagyományokat forgástestekből építem fel az edényeket. Azonban azt vettem észre magamon, hogy sokszor csak azért készítek el egy-egy kerámiát, hogy magával a mázzal kísérletezhessek, hogy ki tudjak próbálni valami újat. Nagyon sok lehetőség rejlik ugyanis benne. Az utóbbi időben pedig tényleg szinte csak a redukálás foglalkoztatott.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK