2024.03.19., kedd - József, BánkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Családi ereklyék és virtuális tárlat

2018. január 22. hétfő, 15:51
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Idén ünnepeljük az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170., valamint az első világháború befejezésének 100. évfordulóját. A Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára mindkét jeles dátumra megemlékezik ebben az évben.

A részletekről a hagyományos januári sajtótájékoztatóján számolt be az intézmény vezetése, értékelve mindenekelőtt az előző év szakmai eredményeit. Káli Csaba igazgatóhelyettes elmondta: tavaly ötvenöt iratképző szervet ellenőriztek Zala megye területén. A levéltár iratállománya 165 iratfolyóméterrel gyarapodott, ezzel összesen 11 ezer iratfolyóméterre nőtt az állomány. A kutatószolgálatot 199-en, az ügyfélszolgálatot pedig 971-en keresték fel.

Sokszínű tudományos munka a levéltárban

2017-ben is sor került iratrendezésre, selejtezésre, és segédletkészítésekre. Folytatódott továbbá az adatbázisépítés is; főleg a két világháború közötti korszak, és a szocialista kor testületi, illetve tanácsi jegyzőkönyveinek feldolgozása zajlott. A legfontosabb cél, hogy ezek az anyagok online is elérhetők legyenek.

A levéltár előző évi tudományos tevékenységével kapcsolatban elhangzott: több konferenciára és kötetbemutatóra is sor került. Ezek három jeles eseményhez – a város első írásos említésének 770., a reformáció születésének 500. és a doni tragédia 75. évfordulójához – kapcsolódtak.

Káli Csaba, Erős Krisztina és Molnár András a sajtótájékoztatón

Jubileumokból most sem lesz hiány. Mint azt Molnár András igazgató az idei tervekkel kapcsolatban elárulta: a levéltár már készül az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170., és az első világháború befejezésének 100. évfordulójára. Így májusban és júniusban is sor kerül egy-egy tudományos ülésre. A tavalyi munka folytatásaként pedig kötetbe rendezik a „A protestantizmus évszázadai” című konferencia, valamint a „Városbírók és polgármesterek” című várostörténeti tudományos ülés előadásainak anyagát. Szintén kiadvány készül a 47. honvédzászlóalj (1848-49) történetéről is. A zalaegerszegi önkormányzat által támogatott hadtörténeti monográfiát Molnár András szerkeszti.

Újdonság lesz, hogy a doni tragédia 75. évfordulója alkalmából egy virtuális tárlat készül a magyar királyi 9. honvéd könnyű hadosztály katonáinak fotóiból. A keleti hadszíntér 1942-43-as eseményeiről tudósító felvételek a levéltár honlapján lesznek elérhetők. A „Fényképek a Don-kanyarból” című galéria 282 harctéri fotót tartalmaz majd.

Szintén adatbázis készül a 9. hadosztály veszteségi lajstomából is, mégpedig a nemrégiben megjelent Utóvédként a Donnál III. című kiadvány CD-melléklete alapján. Ezenkívül dr. Horváth Imre tartalékos orvos zászlós harctéri naplója is olvasható lesz az interneten; a Magyar Nemzeti Levéltár „Archívnet” online folyóiratában.

A levéltár birtokába került dokumentumokról Erős Krisztina számolt be

A sajtótájékoztatón bemutatásra került néhány, a levéltár birtokába került értékes és közérdeklődésére is számot tartó dokumentum. A „Közkinccsé lett családi ereklyék” című mini-kiállítás anyagát Erős Krisztina levéltáros ismertette. Mint mondta: háromszáz év történelme került a vitrinekbe hét család és egy helybéli fotográfus jóvoltából. A Zalához kötődő iratok és fotók 2016-17 között, a leszármazottak adományaképpen kerültek a levéltárba. Igazi kuriózumok is vannak közöttük: például a „Zrínyi Péter” című ballada kézirata 1835-ből, nyírfakéregre írt képeslapok az ötvenes évekből, valamint Csath Béla vasokleveles bányamérnök családi fotói a két világháború közötti zalaegerszegi mindennapokról.

Zóka Gyula fotográfus pedig a Zala Megyei Állami Építőipari Vállalat hetvenes évekből származó felvételeit ajándékozta az intézménynek. A fotókat ő maga készítette, s azért jelentősek, mert a városban egykor zajló fontos építkezések és társadalmi események láthatók a képeken.

Molnár András elmondta: szeretnék, ha a jövőben ezek a fotográfiák és családi ereklyék is digitalizálásra kerülnének, s hozzáférhetővé válnának az interneten.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK