2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elkeltek a művészi tojások

2021. április 15. csütörtök, 19:57
Szerző: -pet-
Sikeres volt a Húsvéti Tojás Aukció, közel 1 millió forint gyűlt össze a Zalaegerszegi Gyermekotthon számára. Mint ismert, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem kezdeményezésére a húsvéti időszakban öt zalaegerszegi képzőművész készített nagyméretű, színes tojásokat, melyek a belvárosban voltak láthatók.

Lezárult a húsvéti licit

A projekthez Kiss Ágnes Katinka, Nagy Kálmán, Nemes László festőművészek, Szabolcs Péter szobrászművész, valamint Bánfalvi Rita-Müller Roxána ékszerészeken túl menet közben Horváth Ottó alkotó (Zalabaksa polgármestere) is csatlakozott. Így összesen hat művészi tojásra licitálhattak a cégek és a vállalkozó kedvű magánszemélyek.

Népszerűek voltak a festett tojások

Az aukciót követően Müller Imre, a hangversenyterem művészeti tanácsosa érdeklődésünkre elmondta: a Húsvéti Tojás Aukció célkitűzései megvalósultak, hiszen sikerült kivinni a műalkotásokat az emberek közé, támogatni tudták a helyi alkotókat, a befolyt pénzösszeg túlnyomó részét pedig a Zalaegerszegi Gyermekotthon kapta adományként. Az sem elhanyagolható kérdés, hogy a vállalkozások körében is sikerült népszerűsíteni a kortárs művészetet, ami talán később is kedvet ad a mecenatúrához.

A mostani járványhelyzetben, mikor a galériák, kiállítóterek zárva vannak, különösen fontos volt, hogy a művészetet kivigyék az utcára. A visszajelzések szerint a járókelők örömmel fogadták a színes tojásokat, annál is inkább, mert minden alkotó belevitte saját stílusát, egyéniségét. Sokan „szelfiztek” az egyes művekkel, amik aztán a közösségi oldalakra is felkerültek, feldobva, ünnepibbé téve ezzel a pandémiás húsvéti időszakot – folytatta Müller Imre.

Szabolcs Péter művészi tojása kelt el a legmagasabb áron

A tárgyak bemutatását az aukció, vagyis a licitálás követte, mely a Facebookon zajlott. A legtöbben Szabolcs Péter művészi tojására licitáltak, ami 500 ezer forintért talált gazdára. Szintén a kikiáltási ár (120 ezer forint) felett kelt el Kiss Ágnes Katinka, Bánfalvi Rita-Müller Roxána, valamint Horváth Ottó alkotása is. Nemes László és Nagy Kálmán művére pedig egy kicsit késve, már a licit után mutatkozott érdeklődés, így a napokban ezeket a tojásokat is értékesítik. Örömteli, hogy a művészek többsége lemondott a befolyt összeg ráeső részéről, így közel 1 millió forint adomány gyűlt össze a Zalaegerszegi Gyermekotthon javára.

A művészeti tanácsos az aukció jövőjével kapcsolatban elmondta: szeretnék jövőre is hasonló módon, sőt bővebb változatban megrendezni a licitet és előtte a szabadtéri bemutatót. Sőt – miután Horváth Ottó is csatlakozott a kezdeményezéshez – az is felmerült a szervezőkben, hogy nemcsak művészektől, hanem amatőr alkotóktól is fogadnak pályaműveket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK