2024.04.28., vasárnap - ValériaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gábriel Józsefre emlékeztek a csácsi iskolában

2023. május 23. kedd, 19:32
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Gábriel József festőművészre emlékeztek születésnapja apropóján a róla elnevezett iskolagalériában. A csácsi Izsák Imre Általános Iskola művészeti műhelye, és könyvtára évek óta viseli a 2015-ben elhunyt alkotó nevét.

 Galéria, művészeti műhely és könyvtár is viseli nevét

A megemlékezést összekötötték az idei Petőfi 200 évvel, így a galériában olyan diákmunkákat állítottak ki, melyeket Petőfi Sándor „János vitéz” című műve ihletett – mondta köszöntőjében Herkliné Ebedli Gyöngyi, iskolaigazgató. Gábriel Józseffel kapcsolatban elmondta: sokáig mentorként tevékenykedett a csácsi iskolában és koordinálta a diákok művészeti műhelyének munkáját. Később róla nevezték el a galériát, és magát a műhelyt is. Halála után nem sokkal az iskolában könyvtár nyílt, ami szintén a közismert festőművész nevét vette fel.

Balaicz Zoltán, Herkliné Ebedli Gyöngyi, Kiss Gábor és Budaházi Tibor

Az alkotó 1952 májusában született Söjtörön, a festészet mellett élete jó részét tanítással töltötte; a Deák SZKI-ban és az Ady-iskolában is oktatott, majd az Izsák művészeti műhelyét segítette. Aztán élete úgy alakult, hogy az Egyesült Államokba költözött, ám évente kétszer hazalátogatott.

Többször nyílt kiállítása Zalaegerszegen, pályafutását pedig két album is összefoglalja. Mindkettőt Bényi Zoltán, az Izsák-iskola néhai igazgatója szerkesztette – ezt már Kiss Gábor főkönyvtáros mondta az emlékünnepségen, aki röviden méltatta Gábriel József munkásságát. Különleges tehetsége és világlátása volt, művei tele vannak rejtelmekkel. Képein több réteg látható, különböző jelentéstartalmakkal. Értelmezésük sokszor nem könnyű feladat, de mindig meglepetésül szolgálnak a nézőnek.

A Petőfi 200 emlékév kapcsán a János vitéz ihlette a gyerekrajzokat

Gábriel műveinek zöme az USÁ-ba vándorolt, ezért nagy becsben kell tartanunk azokat a festményeit, melyek itt vannak a városban és az iskolában. Az Izsák galériája és könyvtára pedig méltán viseli a 2015-ben elhunyt művész nevét – fogalmazott Kiss Gábor.

Az eseményen jelen volt Balaicz Zoltán is, akinek Gábriel József tanára volt az Ady-iskola művészeti gimnáziumában. A polgármester ezért személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal. Mint mondta: Gábriel tanár úr sokak szemében talán morcos embernek tűnt, pedig ha megnyílt, akkor egy nagyon érzékeny, érzelmes és csupa szív figura bontakozott ki. Mindenkiben mély nyomokat hagyott, aki csak egyszer is beszélt vele. Az emlékezés fontos a csácsi közösség és a város számára, mint ahogy az is, hogy mindeközben felkutassuk napjaink tehetséges diákjait. De talán az a legjobb, ha a gyerekek maguk jönnek rá, hogy miben a legjobbak.

Gábriel József (Forrás: ZalaMédia archív; Fotó: Pánczél Petra)

A diákok rajzaiból álló tárlatot Budaházi Tibor festőművész, a csácsi Gábriel Művészeti Műhely és Galéria jelenlegi vezető tanára nyitotta meg. A rajzpályázaton szereplő gyerekek – akik a János vitéz egyes jeleneteiből merítettek inspirációt – emléklapban és könyvjutalomban részesültek.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK