2024.04.28., vasárnap - ValériaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

„Helyi identitás” a közösségfejlesztésért

2023. október 24. kedd, 20:31
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Hiánypótló kiadványok, tudományos konferenciák, kézműves workshopok, kiállítások, egészségügyi előadások színesítették az elmúlt években a TOP „Helyi identitás és kohézió erősítésének megteremtése Zalaegerszegen” című projektjét.

 Projektzáró a városházán

Az Európai Unió 2014-2020-as fejlesztési ciklusának szoft-elemeként megvalósuló projekt a napokban zárult. A 2018-2023 között zajló „helyi identitás” pályázat részleteiről a városházán tartott sajtótájékoztatót Balaicz Zoltán polgármester, Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója, Horváth Gábor, a humánigazgatási csoport vezetője és Horváth-Illés Borbála, projektfelelős.

A polgármester többek között felidézte: a program célja az volt, hogy Zalaegerszegen és településrészein különféle kulturális rendezvényekkel összekovácsolják a közösségeket, fejlesszék a lakosság cselekvőképességét, összességében pedig, hogy a lokálpatrióta kötődésünk erősödjön. A város partnerintézménye a Keresztury VMK volt, de a múzeum, a levéltár, a könyvtár, a rendőrség, a színház, valamint számos civil szervezet és sportegyesület segítette a rendezvények létrejöttét. Valamilyen formában szinte minden városlakó érintett volt a „Helyi identitás”-projektben – fogalmazott Balaicz Zoltán. A megvalósult programokkal elégedettek, annál is inkább,  mert hiánypótló kötetek láttak napvilágot, de kiállításokat, vadászati konferenciát, helytörténeti konferenciát is szerveztek, és az egészséges életmódra, hagyományápolásra is felhívták a figyelmet a programok révén.

A polgármester jelezte: lesz folytatás, hiszen a 2020-27-es fejlesztési időszak szoft-elemei között is szerepel a helyi identitás erősítése; mintegy 200 millió forint áll majd rendelkezésre.

A résztvevők elmondták: a TOP-pályázat lebonyolítása nem volt egyszerű, sok város bele sem fogott ebbe a projektbe, annyira bonyolult az adminisztrációja. Zalaegerszeg viszont bátor volt, és jól döntött, hogy bevállalta, mert sok olyan rendezvény valósult meg és sok olyan könyv látott napvilágot, ami enélkül a forrás nélkül nem születhetett volna meg. A pályázat időszaka alatt több mint 300 millió forintot fordíthattak különféle kulturális és egészségügyi programokra, közösségépítésre, valamint kiadványok megjelentetésére. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK