2024.05.02., csütörtök - ZsigmondZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Képes album Bedő Sándorról

2022. november 16. szerda, 20:32
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: -pP-
A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben egy hónappal ezelőtt megnyílt, In Memoriam Bedő Sándor című kiállítás zárásaképpen mutatták be azt a képes albumot, mely a képzőművész pályafutását és legfontosabb műveit foglalja össze.

 Kötetben a festőművész életműve

A kötetet dr. Kostyál László művészettörténész és Seres Péter fotográfus szerkesztette, a megjelenést pedig több helyi vállalkozás, valamint a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány támogatta. A kiadványt a hangversenyteremben mutatták be ünnepélyes keretek között. Seres Péter elmondta: néhány évvel ezelőtt, a város képzőművészeit bemutató album szerkesztése közben ismerkedett meg Bedő Sándor festményeivel, a néhai művész felesége révén. Személyesen sosem találkozott az alkotóval, és műveit se nagyon ismerte. Már az akkori kötet szerkesztése és a festmények fotózása közben felmerült benne, hogy Bedő életművét jó volna egy önálló kötetbe összefoglalni. Az ötletre vevő volt Kostyál László is. 

A művészettörténész szerint öröm és szívfájdalom is volt a mostani kiadvány szerkesztése, mert sajnálatos, hogy Bedő Sándor, aki 2017-ben elhunyt, már nem érhette meg ezt a pillanatot. A művész 1947-ben született, és annak a „nagy generációnak” volt a tagja, akiknek már volt lehetőségük az avantgárd irányzatokkal megismerkedni, kísérletezni. Mindez jól nyomon követhető festményein, grafikáin. 

A kötetet Szényi Zoltán festőművész, Bedő Sándor egykori pályatársa mutatta be a közönségnek. Valóban pályatársak voltak, nemcsak a művészet, hanem a tanítás terén is. Míg Bedő Sándor a Kölcsey- (korábbi Ságvári) gimnáziumban tanított, ezzel párhuzamosan Szényi Zoltán a Zrínyiben oktatta a diákokat rajzra és művészettörténetre. Elhangzott: az 1960-as években változás történt a rajztanítás módszertanában. A cél az lett, hogy ne csak „nézőket”, hanem látni, gondolkodni tudó embereket neveljenek. Ne csak rajzolni tanítsák a fiatalokat, hanem arra is, hogy értelmezni tudják a vizuális jelenségeket. Ők ekkoriban voltak főiskolások, így az 1970-es években, mikor tanítani kezdtek, már ennek szellemében álltak a katedrára. Hittek a művészet emberformáló erejében. Szényi Zoltán szerint Bedő Sándor nemcsak művészetével, hanem oktató-nevelő munkájával is értéket teremtett. Szaktanácsadó/szakfelügyelő is volt, ő vezette a vasi-zalai rajztanárok nyári táborait. Pedagógiai munkája mellett szinte alig maradt ideje festeni. Jórészt éjszaka, vagy a nyári szünidő alatt alkotott.

Az eseményen Merő Béla, a Reflex Színpad egykori vezetője is megemlékezett az alkotóról, hiszen Bedő Sándor a társulat egyik alapítója volt, és sokáig párhuzamosan volt jelen az életében a színház és a képzőművészet.

Az album végigköveti a művész egyes korszakait, pályája legfőbb állomásait. Életéről, művészetéről Kostyál László, és Szemadam György emlékezik meg. De olvasható egy 1997-ben készült interjú is az alkotóval, melyet Magyar Hajnalka újságíró készített a Zalai Hírlap számára.

A kiadvány 200 példányban jelent meg, és a zalaegerszegi Tourinform Irodában kapható a készlet erejéig. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK