2024.04.28., vasárnap - ValériaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kerékpártúra a Zala-völgy középkori templomai körül

2023. október 07. szombat, 21:11
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Múzeumok Őszi Fesztiváljának, és a Göcseji Dombérozó szezonális programjainak is része volt a szombati "Tekerj a zöldbe, középkori templomok nyomába!" című tematikus kerékpártúra.

A Göcseji Múzeum és a Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport-és Túraegyesület szervezésében Zalaegerszeg környékének középkori templomait látogatták meg az érdeklődők, de a kávási tájháznál is tartott egy pihenőt a csapat.

Közel 50 fő rajtolt el szombat délelőtt a Göcseji Múzeum elől, hogy Eke István régész, és Szabó Balázs, a Tekergők túravezetője útmutatásával felkeresse a Felső-Zala-völgy néhány középkori templomát. A túra során az andráshidai, majd a Bagod-szentpáli 13. századi körtemplomot, azt követően pedig a zalaszentgyörgyi Szent György tiszteletére felszentelt templomot látogatták meg a kerékpárosok. Itt dr. Vándor László régész tartott egy rövid előadást.

A túra Káváson folytatódott, ahol a megye egyik, még eredeti helyén fellelhető tájházát látogatta meg a csoport. Az itt található zsúptetős parasztházakat az 1970-es évek elejéig lakták, később látogathatóvá tették a néprajzi értékként megmaradt épületeket. A kirándulás utolsó állomásaként a boncodföldei Szent Anna templomhoz gurult a csapat, ahol Farkas Zsuzsanna a Zala Vármegyei Kormányhivatal Örökségvédelmi Hivatalának régészeti felügyelője mesélt a templom történetéről.

A 40 kilométeres kulturális bringatúra jórészt a Zala-völgyi kerékpárúton, vagy alsóbbrendű utakon haladt. A csoport a Göcseji Múzeumhoz érkezett vissza, a résztvevők pedig oklevelet kaptak a táv teljesítéséért a kirándulás végén.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK