2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Koncertek, kiállítások és szakrális előadások

2022. június 22. szerda, 16:35
Szerző és fotó: Antal Lívia
Idén is megrendezik a Fatemplom Fesztivált Magyarföldön július 8-a és 10-e között. Az őrségi településen szabadtéri koncertekkel, irodalmi műsorokkal és a szakrális előadásokkal várják az érdeklődőket három napon át.

Fatemplom Fesztivál Magyarföldön

Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóját a Göcseji Falumúzeum fatemplomában tartotta Gryllus Dániel, a fesztivál egyik alapítója, a Kaláka együttes vezetője, Takáts Eszter, dalszerző, előadóművész, és Tóth László, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, valamint a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar vezetője.

Gryllus Dániel felidézte, hogy Rátóti Zoltán, Magyarföld polgármestereként kezdeményezte a templom felépítését. Az adományokból elkészült ökumenikus templom felszentelésének első évfordulóján tartottak egy ünnepet 2011-ben. Elhatározták, hogy a diósgyőri Kaláka Fesztivál mintájára itt valami mást csinálnak, így nőtte ki magát a magyarföldi különleges atmoszférájú esemény fesztivállá az évek során.

A július 8-án, pénteken 17 órakor fellép a beás és lovári cigány népzenét játszó Romungro, 18 órakor Takáts Eszter és Molnár Zoltán duó ad koncertet régi szerzeményekkel és új dalokkal, amelyek az ősszel megjelenő lemezükön is rajt lesznek. Ezt követően a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar lép a színpadra. Tóth László, a zenekar vezetője elmondta, Beethoven C-moll zongoraversennyel kezdenek, majd a Kalákával közösen adnak elő dalokat. Aznap este részt vesz a Bartók és a parasztzene című előadásban is Bognár Szilvi és Szokolay Dongó Balázs társaságában.

Gryllus Dániel, Tóth László és Takáts Eszter

A három napos eseményen fellép még a Csík Zenekar, a Neil Young Sétány, Petruska, a Paso és a B4 – Bolyki Balázs és fiai. A zenei kínálat mellett három különleges kiállítás lesz látható: a fatemplomban Korzenszky Richárd emeritus tihanyi perjel fotóit, a pajtában A szakralitás misztériuma című kiállítás, és a Halmos Béla emlékkoncert kísérőprogramjaként „Béla bácsiról” szóló tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők. A vasárnapi programon a Magyar Honvédség Légierő Zenekara is bemutatkozik. Ezt követi az ökumenikus istentisztelet, majd „Hit és művészet” címmel fórumbeszélgetést tartanak Laborczi Géza evangélikus lelkész vezetésével és dr. Fekete Károly református püspök, orgonista, Korzenszky Richárd emeritus perjel, irodalmár, Gryllus Dániel zenész részvételével.

A sajtótájékoztatón a fesztivál hangulatának megidézéseként előadtak egy dalt, aminek szövegét Somogyi Zoltán költő a 133. zsoltár alapján írta, és amit Gryllus Dániel zenésített meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK