2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Művészet és terápia a mozi emeletén

2023. október 16. hétfő, 21:32
Szerző:-pet-; Fotó: pP
A zalaegerszegi Art Mozi emeletén nyílt meg a megyei Szivárvány Integrált Szociális Intézmény ellátottjainak munkáiból összeállított „Művészet és terápia” című kiállítás.

 Kiállítás a szociális intézményben élők műveiből

A különleges és műfajilag sokszínű tárlaton az intézmény művészetterápiás csoportjának alkotásai, és a fejlesztő foglalkozásokon készült termékek láthatók. Mint azt a megnyitón Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltségének igazgatója elmondta: minden ilyen esemény ünnep számukra, hiszen megmutatkozhatnak a tehetségek, de az is, hogy a magyarszerdahelyi anyaintézményben és a többi telephelyen milyen kreatív műhelyek és fejlesztő foglalkozások működnek. A megyében összesen 378 ellátott van, ebből körülbelül 77 fő vesz rész valamilyen alkotó tevékenységben.

Balaicz Zoltánné és Zimborás Béla

A kreatív műhelyekben fotózással, grafikával, festészettel, zenével, színjátszással foglalkoznak az ellátottak, míg a fejlesztő foglalkozásokon kerámiák, szőttesek születnek – ahogyan az a mostani kiállításon is jól látszik. Az efféle bemutatók azért is fontosak, mert jó, ha minél többen megismerik a Szivárvány Integrált Szociális Intézményben folyó munkát és az alkotókban rejlő kreativitást. Örülnek, hogy a nagykanizsai Halis-könyvtár után most a zalaegerszegi Art Moziban is kiállíthatták a munkákat.

A tárlatot Balaicz Zoltánné, a kiállítás védnöke nyitotta meg. Mint fogalmazott: a fejlesztő foglalkozások ugyan szakmai dolognak tűnnek, hiszen a terápia részét képezik, de ezek az alkotások önállóan is megállják helyüket. Egyedi remekművekről van szó, melyekben megfigyelhető az ellátottak látásmódja, kreativitása. Az alkotás és a kiállítás révén a fogyatékkal élők egyenrangúnak érezhetik magukat, önbizalmuk pedig javul. Fontos célkitűzés is, hogy az egészséges emberek és a fogyatékkal élők minél több alkalommal közelebb kerüljenek egymáshoz, annál is inkább mert ugyanolyan értékes tagjai a társadalomnak, mint ép társaik. 

Az Art Mozi emeletén november 10-ig látogatható a kiállítás.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK