2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Művészeti oktatás és közösségépítés a Kollázs Kulturális Egyesülettel

2024. március 01. péntek, 15:31
Szerző: Bánfi Kati
Igényes előadások, kulturális programok gyermekek és felnőttek számára, művészeti oktatás, önismeret-fejlesztés a művészet erejével minden korosztálynak. Dióhéjban ezt vállalta az 1999-ben, Ecsedi Erzsébet színművész elnökletével alakult Kollázs Kulturális Egyesület.

Igényes kulturális produkciók és önismeret-fejlesztés

Azóta a stafétát lánya, Ecsedi Csenge Berta színész, bábrendező vette át. Vele beszélgettünk a napi munkáról. 

Ecsedi Csenge a gyerekek körében (Fotó: Simon Balázs)

- Egyesületünk alapító elve, hogy igényes kulturális produkciókat, előadásokat jutassunk el Zala megyében és annak környékén lévő kisebb-nagyobb településekre. Az elmúlt 25 évben sokkal színesebb lett a tevékenységi körünk. Anyukámtól vettem át az elnökséget, jelenleg 16 fő alkotja az egyesületet, színészek, művészek, drámapedagógusok. Gyerek- és felnőtt előadásokat, zenés műsorokat, tematikus rendezvényeket vállalunk, illetve minden évben táborokat szervezünk az ország számos pontján. Ez utóbbi visszatérő helyszíne Nova ahol idén lesz a 13. színjátszó táborunk. Másfél éve újraindítottam Szabadkör Színjátszó-t ahol két általános iskolás, egy ifjúsági és egy felnőtt csoport is létrejött Zalaegerszegen – mondja Csenge.

Ecsedi Erzsébet és Ecsedi Csenge (Forrás: Kollázs Egyesület)

- Könnyű volt ezt az alternatívát megvalósítani? Mivel foglalkoztok leginkább?

- Néhányan már ismertek minket nyári táborokból és többször kérték, hogy legyen évközben is foglalkozás. Mégsem volt könnyű az új érdeklődőkhöz eljuttatni a hírünket. Meglepő módon a felnőtt színjátszó kör gyűlt össze leghamarabb. Azóta is folyamatosan lehet csatlakozni. A fiatal generáció érdeklődését nehéz felkelteni, de megtartani már könnyű. A csoportokban egy biztonságos közösségbe kerülnek, ahol szabadon lehetnek önmaguk. Drámapedagógiával, mozgásfejlesztéssel, színész tréninggyakorlatokkal, művészetterápiával foglalkozunk heti egy alkalommal. Nem kisszínészeket nevelünk, és nem csak az előadás a fő célunk, sokkal fontosabb az önismeretet erősíteni, önbizalmat, magabiztosságot adni, a szociális készségeket fejleszteni, gátlásokat oldani művészeti eszközökkel. Szociális téren a mai kor el van maradva és ezt sok szülő felismeri. Közösséget építünk, mely az órákon kívül is megmarad, például a gimnazisták esetében.

Ecsedi Csenge (Fotó: Zóka Pál)

- Szabadúszó művész is vagy az egyesület vezetése mellett. Neked anyukád napi példája adta gondolom azt a közeget, ami erre az útra vitt. 

- Igen, és a Soltis Lajos Színház. Szinte itt nőttem fel, itt voltam gyerekszínész, majd stúdiós és színész. Később rendezést és drámapedagógiát is tanultam. De idővel változott a fontosság. Most a művészet, mint közösségformálás és önismereti eszköz lett az én utam. Színházi munkáimban is a tantermi előadások, illetve a feldolgozással összekapcsolt előadások állnak nagyon közel a szívemhez. Májusban bemutatunk egy új gyerekelőadást, amihez közösségi szín-játszótér is kapcsolódik, ez egy izgalmas új forma, amit még ki kell dolgoznunk. Az előadásaink utaztathatók, de jó lenne itt a városban egy fix hely, ahol több kis egyesülettel összefogva egy új, alternatív színfoltot tudnánk biztosítani a közönségnek. Most ezen is dolgozunk. Pályáztunk egy dokumentumfilm készítő táborra, illetve szeretnénk Szabadkörös tábort is tartani Zalaegerszegen. 

- Nem könnyű megtalálni a saját utat, főleg nem ilyen fiatalon. 

- Engem az vezet, hogy boldoggá tesz-e amivel foglalkozom. A közösségalkotás, a művészeti nevelés most nekem ilyen. Amikor fejlesztő célra használjuk a művészetet, akkor nyer igazi értelmet. Közben meg is szerettettjük azt az emberekkel.

A csoportokba való jelentkezés a kollazsegyesulet@gmail.com címen lehetséges.

(Nyitókép: Facebook/Kollázs Kulturális Egyesület)
      

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK