2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Régészeti, művészettörténeti vándorgyűlés

2023. szeptember 29. péntek, 12:00
Szerző: -pet-; Fotó: Göcseji Múzeum
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tagjai ezekben a napokban Zalaegerszegen tartják éves vándorgyűlésüket. Az ország kiemelkedő régészei és művészettörténészei szeptember 28-án délelőtt érkeztek a városba három napra.

Szakmai találkozó Zalaegerszegen
 

Az első nap a Göcseji Múzeumban és a Mindszentyneumban tárlatvezetések, valamint konferencia várta őket, de részt vettek egy belvárosi sétán is dr. Kostyál László művészettörténész vezetésével. A konferencián a legfrissebb zalai régészeti kutatások eredményeivel, és Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész munkásságával ismerkedhettek meg.

Kostyál László tartott tárlatvezetést a Kisfaludi-teremben (Forrás: Göcseji Múzeum)

A társulat utoljára 20 éve járt Zalaegerszegen egy hasonló vándorgyűlésen. A szakmai szervezetnek alapítása óta fontos eseményei az évente megrendezett találkozók. Ezeken a kezdeti, felfedező jellegű bejárások helyett, a hangsúly idővel áthelyeződött a választott térség folyamatban lévő vagy már lezárt régészeti és művészettörténeti kutatásainak, feltárt és helyreállított műemlékeinek bemutatására, értékelésére. 

A többi két nap során a csoport kirándulásokat tesz Zalában, így például Egerváron, Türjén, Sümegen, Sármelléken, valamint Zalaváron és Keszthelyen is megfordulnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK