2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ros hásáná: beköszöntött a zsidó újév

2023. szeptember 16. szombat, 13:36
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Beköszöntött a zsidó újév, vagyis a ros hásáná (év feje), ami idén szeptember 15-én vette kezdetét. A hagyományokhoz híven a kétnapos ünnep első estéjén összejövetelt szervezett a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség.

Méz és alma az édes évért

Rosenfeld Dániel és Virágh Judit a szertartáson

A közösségi házban megtartott ünnepségen Virágh Judit hitközségi elnök beszédében többek között elmondta, hogy szeptember 15-én az 5784. év köszöntött be a zsidó hit szerint. Az újév náluk nem konkrétan az év kezdete, hanem az év feje. A fej irányítja életünket, lelkünket, gondolatainak, zsigereinket. Ezt teszi a mai nap is. A zsidó közösségek tagjai ilyenkor végig gondolják, hogy mit tettek az elmúlt egy esztendőben. Számvetés készül arról, hogy kit bántottak meg, kivel tettek jót. Ilyenkor szokás a másiktól bocsánatot kérni.

Ez az önvizsgálat, az együttérzés, a szeretet ünnepe is, de az Örökkévaló és az ember-, illetve az ember-ember közötti kapcsolat is rendkívül fontos – tette hozzá. A ros hásáná alkalmával elfogyasztott ünnepi ételek – barhesz (mákkal szórt kerek kalács), méz és alma – abban segítenek, hogy édes legyen a következő évünk. (Édes évet kívánunk!)

A sófár megszólaltatása

A zsidó újév a világteremtés 6. napjának és az ember megteremtésének évfordulója, de az ítélkezés napja is. A hagyomány szerint e napon dől el a zsidó nép és az egész világ jövő évi sorsa – fogalmazott Rosenfeld Dániel Imre, a zalaegerszegi hitközség kántora, aki az ünnepség keretében megszólaltatta a sófárt. A péntek esti szertartáson zsoltárok, ünnepi dalok hangzottak el jó hangulatban, majd gyertyagyújtás és közös ünnepi étkezés zárta az újév köszöntését. 

A rendezvényen arról is szó esett, hogy a zsidó közösségekben a kétnapos ros hásáná ünneppel indul a tíz bűnbánó nap is, melynek betetőzése az engesztelés napja (jom kippur), ami idén szeptember 24-én este veszi kezdetét.

Vacsora előtti gyertyagyújtás

Az újévi szertartáson a társegyházak néhány képviselője mellett részt vett Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Gecse Péter alpolgármester is. Utóbbi megköszönte azt az értékteremtő kulturális munkát, mellyel a hitközség gazdagítja Zalaegerszeg mindennapjait.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK