2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szentmihályi-díj a skanzen munkatársának

2023. június 07. szerda, 18:02
Szerző: -pet-; Fotó: pP, Bicskei József
Az első állandó kiállítás megnyitásához (1950. július 2.) kötődik a Göcseji Múzeum Napja, melynek alkalmából egy évvel ezelőtt „házon belüli” díjat alapított az intézmény. Az elismerést Szentmihályi Imréről, a múzeum néhai igazgatójáról nevezték el.

 Elismerések és szubjektív tárlatvezetések

Az idei díjazottról, valamint a közelmúltban átadott „Az Év múzeuma” különdíjról és a jövőbeni programokról tartott sajtótájékoztatót dr. Kostyál László igazgató és Szényi Krisztina kommunikációs munkatárs. 

Szényi Krisztina és Kostyál László

A Szentmihályi-díjat ebben az évben Vizsi György, a Göcseji Falumúzeum karbantartási csoportjának munkatársa kapta. Az igazgató elmondta: az elismerést olyan kolléga veheti át, aki legalább tíz éves munkaviszonyban áll az intézménnyel, és színvonalas szakmai munkájával hozzájárult a múzeum stratégiai céljainak eléréshez. Vizsi György két évtizede erősíti a csapatot, idén pedig nyugállományba vonul. Magas színvonalú, szakszerű és fáradhatatlan munkát végzett, többek között a skanzen épületeinek karbantartása, állagmegóvása terén.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy a napokban különdíjas lett a múzeumok szakmai versenyében a Göcseji Múzeum. Az elismerést a budapesti Ludwig Múzeumban vehették át (Gecse Péter alpolgármester társaságában), itt került sor ugyanis „Az Év múzeuma” szakmai verseny eredményhirdetésére. A zalaegerszegi intézmény nagyléptékű fejlesztéseken van túl, melynek során nemcsak az infrastruktúra bővült, hanem a szemlélet is változott.  Emiatt jelölték őket „Az Év múzeuma” díjra, melyre összesen tizenkét pályázat érkezett az országból. Az elismerést végül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyerte, a sokrétű, stratégiai alapú, példamutató, úttörő jellegű fejlesztéseiért, és az Erdély tájegység létrehozásáért. A Göcseji Múzeum pedig különdíjat vehetett át a vidéki intézmények közül egyedüliként, a „nagy múzeum” kategóriában,. Kostyál László úgy fogalmazott: a díj komoly elismerésnek számít, melyre nagyon büszkék.

A skanzen csapata középen Vizsi Györggyel (Forrás: Göcseji Múzeum/Bicskei József)

Szényi Krisztina egy tízrészes programsorozatról számolt be, ami a Repertoár – Az ellentétek harmóniája című, Zoób Kati divattervező ruháit bemutató tárlathoz kapcsolódik. Június 28-tól augusztus 24-ig szubjektív tárlatvezetésekre kerül sor. Minden bizonnyal érdekes lesz meghallgatni, hogy ugyanarról a kiállításról milyen szempontok szerint mesél az ékszertervező, a pszichológus, a költő, a dekoratőr, a könyvtárigazgató, a kulturális újságíró, vagy a ruha- és könnyűiparban jártas mérnökök. De a tervek szerint maga Zoób Kati is visszatér még a nyár folyamán egy tárlatvezetésre, és Verebes István színészt is várják egy szubjektív bemutatóra.

A részletekről az intézmény honlapján és Facebook-oldalán lehet bővebb információhoz jutni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK