2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tárlatvezetések, műhelytitkok, koncertek

2022. június 26. vasárnap, 13:57
Szerző: ZalaMédia; Fotó: pP
A pandémia és az intézményfelújítás miatt több éves kihagyás után rendezték meg ismét a Múzeumok éjszakáját a Göcseji Múzeum épületében, valamint a Göcseji Falumúzeumban. A nap folyamán a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Zalaegerszegi Törvényszék is fogadta a látogatókat.

 Múzeumok éjszakája változatos programokkal

A Múzeumok éjszakáját országszerte a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton rendezik meg a közgyűjtemények. A zalaegerszegi múzeum épülete ismét megtelt élettel, hiszen változatos programokkal várták a közönséget este hat órától éjjel egyig.

Nyitányként fotókiállításra (Bicskei József munkáiból), táncházra, bábszínházi produkcióra (A Griff társulata jóvoltából) és kézművesfoglalkozásokra került sor, de a restaurátorműhelyek kapui is kinyíltak a közönség előtt. A múzeumkertben az este folyamán fellépett a Canterina Kamarakórus, a Buzsics Qartett, majd a Világegyetemisták formáció, Müller Péter Sziámival kiegészülve. 

A rendezvényen több tárlatvezetésre és előadásra is sor került: Béres Katalin történész az Elődeink élete című állandó kiállításon, dr. Kostyál László művészettörténész Fekete György tárlatán, valamint a Kisfaludi Strobl Zsigmond teremben, Németh János keramikusművész pedig saját állandó kiállításán kalauzolta az érdeklődőket. A múzeumpedagógiai foglalkoztatóteremben Havasi Bálint, Eke István, Orha Zoltán régészek, Kiss Nóra etnográfus, Erős Krisztina történész tartott rövid előadást egy-egy érdekes – a múzeum legújabb kutatásaihoz kapcsolódó – témában.

Az éjszaka alatt a helyi média néhány képviselője is szerepelt: Katona Tibor fotóriporter és Jóna István újságíró a pillanat megörökítéséről és a fotózás titkairól, fortélyairól osztotta meg tapasztalatait. Lapunk munkatársa, Pánczél Petra kulturális újságíró pedig Müller Péter Sziámi énekes-dalszerzővel beszélgetett a 80-as évek underground zenei életéről.

A Múzeumok éjszakája ugyan véget ért, de a nyáron sem maradnak a látogatók program nélkül. Július elsején egy nagyszabású kiállítás nyílik; Rippl-Rónai József festőművész alkotásai érkeznek Zalaegerszegre. A tárlat a 19-20. század fordulójának egyik legnagyobb hatású, nemzetközi kontextusban is elhelyezhető festőóriásának művészetét mutatja be egészen október 2-ig.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK