2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tudományos stand up, könnyűzene, kiállítások

2024. január 16. kedd, 18:38
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Keresztury VMK és az Apáczai MK idei első félévi programjairól tartottak sajtótájékoztatót az intézmények vezetői. Flaisz Gergő igazgató elöljáróban elmondta, hogy a hagyományos és sokak körében népszerű programsorozataik mellett újdonságokban is gondolkodtak.

 Programkínálat a Kereszturyban és az Apáczaiban

Annál is inkább, mert a világjárvány és megszorító intézkedések óta tulajdonképpen az idei az első teljes év, amit a különféle produkcióknak szentelhetnek. Nagy hangsúlyt fektetnek a könnyűzenei klubkoncertekre, melyre pályázati forrást is nyertek. Készülnek tudományos stand up előadásokkal, kiállításokkal, valamint a hagyományos városi rendezvényekkel is. Lesz majális az Alsóerdőn, Prószafesztivál a Gébárti-tónál, valamint gyermeknap a Vizslaparkban. Már a nyári programok is összeálltak: több mint húsz szabadtéri rendezvénnyel készülnek.

Schneidler-Czvitkovics Dóra a VMK igazgatóhelyettese az új kezdeményezésnek számító tudományos stand up előadássorozat részleteit ismertette. Elhangzott: dr. Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató a mikroműanyagokról, dr. Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus a globális elitről, dr. Mérő László matematikus, pszichológus a mesterséges intelligenciáról tart majd előadást. Ezenkívül folytatódik a népszerű Világjárók sorozat, a Pszicho Filmklub, a Szöveg(l)elő találkozások, de februártól egy spirituális programsorozat is indul. Márciusban dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus érkezik, áprilisban Kepes András, majd Vecsei H. Miklós színművész és Balla Gergő lép fel egy József Attila-esttel. Májusban pedig Für Anikó és Hrutka Róbert zenés irodalmi estje várja a nézőket. A Gönczi Galériában először ef. Zámbó István képzőművész tárlatát, majd a sajtófotókiállítást, utána Jankowski Ryszard keramikus iparművész tárlatát, májusban pedig Miklosovits László grafikusművész kiállítását láthatja a közönség.

A kertvárosi Apáczai MK programjait Bednárikné Rácz Enikő ismertette. Többek között elhangzott: „Van egy hely…” címmel szeretnének teret adni civil közösségeknek, illetve olyan feltörekvő tehetségeknek, akik képzőművészettel vagy zenével foglalkoznak. Újdonságként „Az irodalom menő” elnevezéssel indítanak pódiumműsort neves írók közreműködésével.

Folytatják az „Elnézést gyerekkel vagyok” sorozatot, ahol a sérült gyerekekről is szó lesz. Emellett kiállításokkal és ismeretterjesztő előadásokkal is készülnek. Megrendezik a hagyományos történelmi- és honismereti vetélkedőt, lesz farsangi, húsvéti- és Szent György-napi játszóház, valamint gardrób mustra és Szentivánéji vigasság is.

A részletes programokért érdemes a Keresztury VMK és intézményegységei honlapját felkeresni, de a Facebook-oldalaikon is folyamatosan tájékoztatást adnak az aktuális eseményekről.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK