Vezető hírek
Drótos Gyöngyi mézeskalácsai
A zalaszántói múzeumában mutatja be a dekoratív finomságokat
- Nem megszokott módon, munkahelykeresés során kerültem kapcsolatba a mézeskaláccsal – idézte a kezdeteket, melyek tizenhat esztendőre nyúlnak vissza. – Több helyen is dolgoztam, neveltem a kislányom, szerettem volna olyan munkát, ami mellett több idő jut rá. Nem igazán jártam sikerrel, lépnem kellett. A hegyi birtokon, a pincében találtam öt kilogramm mézet, azon agyaltam, mit tudnék kezdeni vele. Így merült fel a mézeskalács ötlete, mint utolsó mentsvár. Aztán sorban jöttek az ötletek, folyamatosan olvastam, kutattam, miközben készültek a különböző formájú sütemények. Nagyon szeretem ezt a munkát, egyet azonban bevallok és felvállalok: a sütés részét nem kedvelem annyira, de nyilván nem lehet kihagyni a sorból.
S hogy miként készül a mézeskalács?
- Elárulom, egy bevált, kiforrott receptem van. Kell hozzá 50 dkg méz, 12 dkg margarin, fél csomag őrölt fahéj, 1 és fél teáskanálnyi szódabikarbóna, 4 tojássárgája, 70-80 dkg liszt és 25 dkg porcukor. A mézet langyosítjuk, belekeverjük habverővel a kockára vágott margarint, porcukrot, ha hideg, a tojásokat, és a végén a lisztet. Összenyomkodjuk, egy éjszakát pihentetjük. Másnap átgyúrjuk, megint hagyjuk egy órát pihenni. 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, szilikonos sütőpapíron átkenjük kávé (mini) tejszínnel. 180-190 Celsius fokon megsütjük, ennek ideje 7-8 perc. Jó tanács: nem lehet otthagyni! A cukormáz elkészítése sem bonyolult. Müzlis tálba két evőkanál tojásfehérjét teszünk, átszitált porcukorból annyit keverünk hozzá, hogy tejföl állagú legyen. Keresztet csinálunk a mázból a tál szélére, ha középen elterül, még cukor kell, ha megmarad egymáson a „zsinór”, akkor zacskóba vele, s kezdődhet a díszítés. elárulom, a süteményhez a vegyesméz a legjobb. Annak idején egy idős méhész bácsi mondta nekem, hogy azért, mert az a legtartalmasabb, abba a méhek belehordanak mindent.
Hogy a jó mézeskalácsnak mi a titka?
- Nos, első a jó méz, s az, hogy a receptet tartva mindent bele kell tenni pontosan. Nem szabad spórolni az alapanyagokkal.
A kezdéstől számítva gyorsan jött az ötlet, hogy az elkészült mézeskalácsokat be is kellene mutatni az érdeklődők számára. Felmerült a múzeum ötlete. A régi parasztházban kialakított kiállításon a klasszikus mézeskalácsoktól egészen a mai formákig találunk alkotásokat, gondosan és precízen készített és díszített süteményeket.
-Sorban jöttek hozzám az emberek, érdeklődve a mézeskalács készítéséről, annak hagyományairól. Ekkor gondoltam arra, hogy bemutatóteret kellene nyitnom, hiszen ott a teljes készletet és a munkálatokat is bemutathatom. Annak érdekében, hogy a múzeum hangulatos legyen és valóban azt az érzetet adja vissza, amit a mézeskalács megkíván, elkezdtem gyűjteni a berendezési tárgyakat, eszközöket. Kaptam régi kredenceket, falvédőket, valamint sok más olyan eszközt, melyek illettek a parasztházba. A bemutatott sütemények száma egyre gyarapodott, úgy gondolom, hogy jócskán van itt látnivaló. Azt szoktam mondani, hogy aki ide bejön, az nem máshová, mint Mézeskalácsországba érkezik. A mézeskalács sütésnek is megvannak a maga trendjei. Vannak klasszikus, hagyományos formák, amiket mi is ismerhetünk gyerekkorunkból, vagy a nagymama konyhájából. Gondoljunk a tükrös mézeskalács szívekre, a házakra, a huszárokra, babákra. Kevesen tudják, de ezek a formák sokkal több jelentést hordoznak, mint gondolnánk. A mézeskalácsokat már a régi időkben is ajándékozásra szánták, és közvetítettek velük egy érzést, egy jókívánságot, minden darabnak megvolt a maga jelentése. Hozzá kell tenni, hogy a rómaiaktól származó mézeskalács szinte minden országban megtalálható, mindenütt készítik. Ebből a szempontból nem hungarikum. Ha azonban a mézeskalács huszárt említjük, nos, az már lehet magyar különlegesség.
Drótos Gyöngyi – aki a magyar mézeskalács kultúrtörténeti jelentőségének megőrzéséért, valamint a mézeskalács készítés ápolását, továbbadását elhivatottan szolgáló munkája elismeréséért a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést is átvehette a Magyar Köztársaság elnökétől - azt mondja: az emberek már régebben is tudták, hogy a mézeskalács ajándékozás nem más, mint a pillanat története.
- A sütemény ugyanis tönkremegy, de az ajándékozás apropója, az azzal átélt érzések viszont egész életre szólóan megmaradnak. Aki a múzeumba betér, azt kivétel nélkül mindig kóstolóval fogadom. Csakis ezt követően mutatom be a gyűjteményt és mesélek a készítés, a hagyományok minden részletéről.
A mézeskalács készítésről ismertető anyagokat szeretne készíteni Drótos Gyöngyi, külön a felnőtteknek, illetve a gyermekeknek.
- Amióta készítem a mézeskalácsot, folyamatosan gyűjtöm az anyagokat, ennek eredményeként a felnőtteknek szóló rész anyaga el is készült. Nem kell nagy kötetekre gondolni, sokkal inkább olyan tájékoztatóra, melyeket jól tudnak használni, forgatni az emberek, a múzeumba látogatók. Szeretném folytatni ezt a munkát, óvodások és iskolások számára is be kívánom mutatni a mézeskalács készítés tudnivalóit, rejtelmeit, természetesen játékosan, érdekesen, hogy legyen kedvük ezzel foglalkozni. Hogy ők is megtapasztalják: A mézeskalács egy csoda!
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Megállapodás a ZalaZONE és a Modenai Egyetem Ferrari Tanszéke közöttMegújul a Várkör utca egy szakaszaA 76-os főútra dőlt egy fa a csácsi arborétum közelébenBusz helyett biciklivel! Eltűnt, majd megkerült a kerékpárAszfaltozás miatt lezárják a Budai Nagy Antal utcai parkolót ZalaegerszegenLess Nándor-díjas földrajztehetségIvóvíz-és szennyvíz-rekonstrukció a Hoffhalter Rudolf utcábanBejelentette polgármester-jelöltjét a Tiéd a Város EgyesületFejlesztések a Platán sor és Arany János utca közöttSegítség a balesetet szenvedett családanyának -
rovatunk hírei
Uniós jogok és tudnivalók utazóknak!Felejthetetlen hétvégi program az egész családnak!Hová tűnt május 1. szellemisége?Élő internetes közvetítés az egerszegi Kamarák HázábólAz új Európai Bizottság (x)A pergamen nem kutyabőr2014.09.19. POP UPvideoGyenesdiás gyorsan gyarapodikTermészettudományos oktatás eszközrendszerének és módszertanának fejlesztése a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3.-11/2-2012-0023 top 10
Egy korszak lezárult az Eötvös-iskolábanElkészült az új Hattyú bisztróSzabó T. Anna versekről, csendrőlNőművészet, vagy feminizmus?A kis Annie-val zárul a színházi évad ZalaegerszegenMegjelent D. Bencze Erzsébet új köteteSzamizdat kultúra a Kádár-korszakbanKeresztury Dezső emlékév színes programokkalCziffra Fesztivál ZalaegerszegenA költészet napjára készülnek a Hevesi-színházban