2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Áramlatok, medúzák és fájdalmak

2018. november 27. kedd, 20:40
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Ha nem vagy felkészülve arra, hogy otthagyd minden erődet, akkor ne csináld! Egy mondatba sűrítve ez az Ocean’s Seven alaptörvénye. A sportoló tudja, hogy fáj és rossz lesz, de ezért dolgozott.

Az Ocean’s Seven a hét legnehezebb és legveszélyesebb csatorna a Földön a nyíltvízi hosszútávúszók számára. Mányoki Attila a hétből hatot már sikeresen teljesített. Az egyik legnagyobb kihívás azonban még hátravan: az Észak-Írország és Skócia között lévő Északi-csatorna. 2016-ban is, és idén augusztusban is megpróbálta, de nem sikerült; sőt a kísérlet majdnem mind a kétszer az életébe került.

Dokumentumfilm Mányoki Attiláról

Mint mondja: nem azért, mert nem volt fizikailag felkészülve (talán soha nem volt ennyire jó erőben, mint ebben az évben), hanem mert a vizet uraló oroszlánsörény medúzák elől nem menekülhetett. A csípés fájdalma egy dolog, de a testében szétterjedő méreg egy idő után akadályozta a mozgásban és más „biológiai folyamataiban”. Végül a lelassult izommunka miatt a teste kihűlt, a tüdeje sem végezte el a megfelelő munkát, és eszméletét veszítette.

Az Echo Tv stábja elkísérte Mányoki Attilát az augusztusi átúszásra, melyből film is született. A hetedik című, 50 perces dokumentumfilmet a közelmúltban mutatták be a Keresztury VMK-ban. A vetítést követően a zalaegerszegi úszóval György-Horváth Zsuzsa, a tévé munkatársa beszélgetett.
Mint az a filmben is, a közönségtalálkozón is elhangzott: Attila úgy véli, hogy vannak dolgok, amiket nem lehet befolyásolni. A külső körülmények és a természet ilyen. Ez van, ezt el kell fogadni. Hiába a felkészülés, ha az időjárás, vagy az áramlatok, netán egy medúzaraj keresztülhúzza a számításokat. Ehhez társul a víz hőmérséklete, ami az északi szorosnál 10-12 fok körül van.

Mányoki Attila

Ezt mi úgy mondanánk, hogy hideg, sőt nagyon hideg, amiben egy átlagember elég gyorsan kihűlne. Mányoki és csapata szerint viszont a víz friss, vagy esetleg még annál is frissebb. Az a sportoló, aki idáig eljut, fizikai felkészültségénél fogva nyilván hosszabb ideig tolerálja az extrém körülményeket. Bár ahogy azt Attila története is jól példázza, egy ereje teljében, és felkészültsége maximumán lévő hosszútávúszó szervezete is tíz óra alatt annyira le tud épülni, hogy szinte halálközeli állapotba kerül.

Mindezek után nem véletlen, hogy az Ocean’s Seven a világ egyik legnagyobb kihívása, amit eddig csak tizenegy úszónak sikerült teljesíteni. Ezen a versenyen a kiszámíthatatlanság mindig jelen van, de az úszók számára épp ettől érdekes és izgalmas ez az egész. Mányokinak is ez a szenvedélye: nemcsak az úszás maga, hanem a közeg, ahol ezt a teljesítményt véghez viszi. Enélkül már nem tudna élni. S bár az augusztusi kísérlet kudarca után orvosai azt javasolták, hogy tartson hosszabb pihenőt, már újra edz. Köszönhetően annak, hogy szervezete elég gyorsan regenerálódott.

A sportolónak egyébként fontos, hogy a felkészülés és a küzdelem során olyan emberek vegyék körül, akik nem aggódnak, hanem teszik dolgukat. Hajtsák, ösztönözzék, de segítsék, és figyeljenek is rá. Életét is ennek köszönheti. Közben azt is tudja, ha nagyon eltávolodik az őt kísérő hajótól, a szabályok szerint senki nem ugorhat utána. Márpedig önkívületi állapotban, borzalmas fizikai fájdalmakkal terhelve sokszor nehéz a hajóról érkező üzeneteket lereagálni.

Mányoki Attila nem adja fel, továbbra is szeretné teljesíteni a sorozat utolsó állomását. A következő felkészülési időszak is azt a célt szolgálja, hogy sikerüljön „a hetedik”; vagyis az Északi-csatorna átúszása.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK