2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kálmán Bálint célja az olimpia

2024. március 10. vasárnap, 17:38
Szerző: Bedő István
Győrben rendezték meg a sportlövők Európa-bajnokságát. A légpuskások junior versenyszámában Kálmán Bálint, a ZTE SKK sportolója, a magyar színek képviseletében remek teljesítmény nyújtva aranyérmes lett.

Egy aranyérmes puskás Zalaegerszegről

A tehetséges sportolót, és edzőjét már Zalaegerszegen kérdeztük, hogyan sikerült Eb-címet szereznie és hogy mik a további esélyei?

– Miként kerültél kapcsolatba a lövészettel?

– A sportlövészet előtt pár hónapot fociztam. Azután nagypapámon keresztül ismerkedtem meg Somogyi Péter edzőmmel, durván 2015–2016-ban lehetett, a pontos kezdést nem tudom. Mondhatnám, hogy már régóta űzöm a sportlövészetet – emlékezett a kezdetre Kálmán Bálint.

– Egyértelmű volt számodra, hogy a fegyverek közül a puska lesz a kedvenc? 

– A klubban a gyerekek mindig ezzel a fegyverrel kezdik, a kezdetektől jól ment, nem volt okom a váltásra. 

– Az Európa-bajnokság előtt, milyen helyezésben gondolkodtál, meglepetés volt számodra az aranyérem, vagy számítottál rá?

– Az ellenfeleim nagy részét már ismertem, többször versenyeztem ellenük. Az eredményeim alapján éremesélyesnek számítottam. Az Eb előtti versenyeken már jó eredményeket értem el. A norvég, és svéd versenyzők számítottak új ellenfélnek. Akit legyőztem, svéd versenyző olimpiai kvótával rendelkezik. Egy ideig vezetett, utána viszont jól hajráztam és sikerült legyőznöm. 

– Verseny közben mikor érezted, hogy meglehet az aranyérem?

– Az alapverseny során is jól lőttem, onnan már kicsit számítottam rá, hogy a döntőben is jól lövök. Amikor átvettem a vezetést, már éreztem, hogy meglehet a bajnoki cím, végül meggyőző különbséggel nyertem. 

– Mire sarkall az Eb-arany, az egyéni sportolók álma az olimpiai szereplés?

– Valóban így van, én is igy gondolom. Még lesz egy olimpiai kvalifikációs verseny, azon szeretnék elindulni. A teljesítményem az Eb döntőjében olimpiai kvótát ért volna. Nagy álmom az említett versenyre kijutni, akár egy olimpiai kvóta is becsúszhat. Ha még sem sikerül, akkor sincs nagy baj, van időm. Szerintem a következő olimpiára, a párizsi után jó esélyem van kijutni.

– Nem tudom lehet-e ilyet kérdezni, hogy a lövészetben mi megy jobban, mi gyengébben?

– Ez egy fogós kérdés szerintem, mindenben még fejlődhetek, hogy a céljaimat elérhessem. Ha lehet erényt mondani a versenyeken, mentálisan jó állapotban vagyok.

– Az említett kvalifikációs versenyen kívül milyen feladatok várnak rád az Eb után?

– Az Európa-bajnokságról hazatérve már másnap edzettem, fontos, hogy formában maradjak. Jó lenne az Eb-aranyam után egy szponzort találni, aki támogatná versenyzésemet. A folytatásban jön az országos bajnokság, azután kezdődik az 50 méteres szezon. 

– A sportlövészetből nem lehet megélni, kevés a profi. Civilben mi szeretnél lenni?

– Mindenképpen, valamilyen gazdasági pályán tudnám elképzelni magam, mondjuk egy cégvezetőként.

– Azt szokták mondani, hogy egy jó versenyző mögött ott áll egy jó edző is. Kálmán Bálinttal, a kezdettől fogva Somogyi Péter foglalkozik. A mester, az Eb-n a magyar felnőtt csapatnak is tagja volt. 

– Már az első találkozásunkkor láttam, hogy Bálint tehetséges, számára találták ki a lövészetet – vélekedett Somogyi Péter. – Az Eb előtt elemezve a helyzetet úgy éreztem, egy éremre mindenképpen esélyes Bálint. Jó formában van, egy dobogó mindenképpen összejöhet neki. Aranyérmet sikerült szereznie, nagy boldogság számomra. Bálint még nem kész versenyző, de Győrben is bizonyította, hogy nagyon tud koncentrálni, mentálisan nagyon rendben van. Amiben fejlődnie kell az az állóképesség. Az életvitelét is hozzá kell igazítani a lövészethez, de ő még fiatal, van még ideje fejlődni. Bízom benne, hogy sikeres versenyző lehet, a hozzáállása, a lövésztechnikája jó.  Ha szabad így mondanom, Bálint olimpiára termett, csak rajta múlik, hogy egy öt karikás játékokon láthassuk. A párizsi olimpiára már csak egy kvalifikációt rendeznek, nem egyszerű a kijutás, de nem lehetetlen. A következő olimpián viszont ott a helye.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK