2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kőkorszaktól a török korig

2016. március 07. hétfő, 13:32
Címkék:

Egy neolit hosszúházat és egy rézkori ház belsejét is meg lehet majd szemlélni többek között azon a régészeti tárlaton, mely március 30-án nyílik a Göcseji Múzeumban. A körárkoktól a kőfalakig című kiállítás az elmúlt tíz esztendő Zala megyei régészeti leleteiből válogat.

straub 3

Régészeti tárlat nyílik a múzeumban

A részletekről Straub Péter, a múzeum osztályvezető régésze tájékoztatta lapunkat. Mint mondta: tíz évvel ezelőtt volt utoljára ilyen nagyszabású régészeti bemutató az időszaki kiállítótérben. Akkor a 76-os elkerülő út nyomvonalán előkerült leleteket tárták a nyilvánosság elé. Most az M7-es autópálya nyomvonalán lezajlott, megelőző feltárások egy részének leleteiből, valamint többek közt a sormási, keszthelyi, fenékpusztai, zalalövői, alsónemesapáti ásatások anyagából állítanak össze egy tárlatra valót. A 16. századi egerszegi végvár (a mai piac környék) kutatásainak legújabb eredményeit több más lelőhelyhez hasonlóan nagyméretű poszterek sora mutatja be.

A tárlat formabontó lesz, hiszen színes installációk, érdekes enteriőrök, továbbá 3D-s és interaktív elemek teszik látványossá és átélhetővé a megjelenített régészeti korszakokat. Ami időben sem kevés; a Krisztus előtti 6. évezredtől (újkőkor) kezdve egészen a török korig találtak leleteket az archeológusok az említett helyszíneken.

straub 2

A bemutató egyik érdekessége lesz többek között egy színes edényrekonstrukció. A kultikus célra készült kerámia eredetijének darabjai Sormásról kerültek elő. A cseréptöredékeket a megtalálás pillanatában még "ősi" színeiben (sárga, vörös) láthatták a feltáráson résztvevő szakemberek. Levegő hatására azonban a festék színanyaga eltűnik. A töredékek alapján készült másolat viszont képes visszaadni azt, hogy hogyan nézhetett ki az újkőkori tárgy.

A kiállítás ideje alatt a gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vehetnek. Ehhez külön plakát is készült számukra, de más izgalmas kalandok is várnak rájuk a kiállítótérben március 30. és szeptember 30. között.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK