2023.02.02., csütörtök - Karolina, AidaZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

A bosnyák kávétól a brutális partizán szentélyig

Szűk kis sikátor, zsúfolásig tömve vendéglátóhelyekkel. Csak karnyújtásnyi a távolság az utca szemben lévő oldalai között. Két idősebb úr kedélyesen (táv)beszélget; átkiabálnak egyik teraszról a másikra. Érezhető, hogy helyi arcok, régóta ismerik egymást. Az egyikük sört iszogat egy pici étteremben, a másik férfi gyümölcslevet kortyolgat a szemben lévő kávéház teraszán.

Itt mások sem isznak alkoholt, ez egy muszlim kávézó.
A barátság ezek szerint tényleg csak karnyújtásnyira van a nemzetek, vallások között, főleg ha kávéházi környezetbe helyezzük őket egy nyári esten. Szarajevó, 2022 augusztusa. A Coca Cola feliratú árnyékoló mögül egy minaret kecses tornya nyúlik az ég felé.

BalkánTour #1 – Szarajevó city és a boszniai hegymenet

Hömpölyögnek a turisták a sikátorban és a főtéren: kisgatyában, izomtrikóban, szolid ingben, vagy épp miniszoknyában, hasat-cicit villantva, mint ahogy bokát takarva, fejkendőben, sőt burkában is. Az ember hol ül, hol meg kering ebben a bábeli forgatagban, és azt érzi; ez így rendben van, ez (lenne) a normális. Mindig. Hogy ez olykor mégis másképp alakult, néhány szétlyuggatott házfal és a város hatalmas újabb kori temetői tanúskodnak. Utóbbiakban a halál ideje az 1990-es évek közepére tehető és az elhunytak jó része a hatvanas években, vagy a hetvenes évek elején született...

Szarajevó szerencsére most nagyon is él, nyüzsög, a sebhelyek lassan eltűnnek, legalábbis az utcákról. Itt meglepően kevesebb a golyónyom, ahhoz képest, amennyit pár éve Mostarban láttunk. Nem szépítem azért a dolgokat: a bosnyák főváros egyszerre tekinthető egy Az Ezeregyéjszaka meséiből kiragadott kedves kis részletnek (muszlim óváros), és egy szmogos, sőt büdös, szemetes nagyvárosnak, ahol a szennyvizet a városon áthaladó Miljacka folyóba eresztik. Na, és ahol vasárnap délelőtt patkány keresztezi az utunkat a folyóparti járdán, miközben Ferenc Ferdinánd meggyilkolásának színhelye felé sétálunk. A "tetthely" (a Latin-híd belvárosi oldala) amúgy nincs túlragozva, mintha a helyiek nem nagyon tudnák, hogyan is viszonyuljanak a trónörökös és Gavrilo Princip elhíresült találkozásához. Volt ugyan egy emlékmű, melyet Bory Jenő szobrászművész készített még az első világháború alatt, de azt pár évre rá megsemmisítették. Vicces, de ma már egy plexitábla emlékezteti a látogatót az emlékműre, és így közvetve a merényletre. A gyilkos lábnyomát viszont pár méterrel odébb megmintázták az aszfalton, és az itteni ház sarkán láthatunk egy fotót is Ferenc Ferdinándról és Zsófia hercegnőről.

 

Teljes bejegyzés, galériával itt:

https://kultourvidek.hu/a-bosnyak-kavetol-a-brutalis-partizan-szentelyig/

 

Forrás: KulTour-Vidék

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK