2022.08.13., szombat - IpolyZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

A KÉPben a Bazaltutca a Kovácsi-hegyen

A Kovácsi-hegyen lévő Bazaltutca az egyik Zala megye hét csodája közül. A Zalaszántó és Vindornyaszőlős feletti Kovácsi-hegy hazánk egyik legnagyobb bazaltos területe. Leghíresebb földtani látnivalója az Európában is egyedülálló, körülbelül 700 méter hosszú Bazaltutca.

Az egész útvonal az ősi vulkanikus időkbe repíti vissza a látogatókat. Hűvös erdő, szűk ösvények, bazalttáblák, sőt bazaltsziklák mindenütt. Na, és nem maradhatnak el a hasadékok, barlangok sem, amiktől még misztikusabbá válik az egész hely. Pláne, hogy a Bazaltutca a Vadleány-barlangba, vagy más néven Vadlány-likba torkollik (de ez nem azonos a gyenesdiási Vadlány-likkal). Egy kicsi és szűk hasadékon át lehet leereszkedni a barlangba, ám, ha ezen átjutunk, akkor egy viszonylag tágas részbe (szoba és konyha) érünk. A leírás szerint a barlang a Bazaltutcával egy időben keletkezett, mégpedig úgy, hogy a kőzetlemez-mozgások hatására egy az “utcára” merőleges repedés alakult ki.

A bemélyedésben az idők során rengeteg állat talált menedéket, de bizonyos időszakokban emberek is meghúzódtak itt, vagy élelemtárolásra, rejtegetésre használták a barlangot. Ilyen vészterhes korszak volt a német megszállás ideje, majd a Rákosi-korszak. Utóbbi esetben a környékbeliek a beszolgáltatás elől hordták ide terményeiket.
A Vadlány-lik elnevezés (csakúgy mint a megye másik három Vadlány-likának esetében) egy legendából ered, miszerint egy környékbeli lány szerelmi bánatában (és szülei kegyetlenkedése miatt) bujdosott el, és a barlangban lelt otthonra.

Akárhogy is, ha egy kellemes gyalogtúrára vágyna valaki a melegben, érdemes az árnyas erdőt és a hűvös Bazaltutcát felkeresnie. A hely Zalaszántó és Vindornyaszőlős felől is megközelíthető.

 

Teljes bejegyzés itt:

https://kultourvidek.hu/a-kepben-a-bazaltutca-a-kovacsi-hegyen/

 

Forráshttps://kultourvidek.hu/

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK